”Kraftig underrapportering” av covid-dödsfall i Kina enligt WHO

Enligt Kina har inte ens 40 personer dött sedan covid-restriktionerna hävdes den 7 december. Världshälsoorganisationen menar att det är en ”kraftig underrapportering” av den egentliga siffran, rapporterar ABC News.

ANNONS
|

För lite mer än en månad sedan slopade Kina sin hårda covid-restriktioner efter en lång period av ”nolltolerans” för nya smittofall. Nu sveper en våg av infektioner över landet och Världshälsoorganisationen uppskattar att miljoner kineser smittats.

Till exempel misstänker man att runt 89 procent av befolkningen i Henan, landets tredje mest folkrika provins, har smittats av covid-19. Om det stämmer motsvarar det runt 88,4 miljoner människor som smittats i bara den provinsen.

Men Kina har lagt locket på om antalet smittade, liksom antalet dödsfall. Nu har landet sagt att de endast tänker offentliggöra covid-statistik en gång i månaden och påstår att endast 37 personer dött sedan restriktionerna slopades den 7 december.

ANNONS

Enligt deras officiella siffror ska endast 5 272 personer ha dött i covid-19 sedan pandemin började. Men enligt data från Johns Hopkins Coronavirus Resource Center har Kina troligtvis haft minst 18 000 dödsfall sedan pandemin startade, skriver ABC News.

– WHO anser fortfarande att dödsfall är kraftigt underrapporterade från Kina, säger Michael Ryan, WHO:s chef för krisberedskap.

Internationella medier rapporterar fler dödsfall

Michael Ryan säger att det dels beror på definitionerna som används, men också att läkare och annan hälsopersonal antingen avråds eller avskräcks från att rapportera antalet dödsfall.

Michael Ryan vid WHO är orolig över utvecklingen i Kina och uppmanar landet att dela med sig av sina coronasiffror.
Michael Ryan vid WHO är orolig över utvecklingen i Kina och uppmanar landet att dela med sig av sina coronasiffror. Bild: Martial Trezzini

I december rapporterade flera internationella medier, bland annat Reuters, om krematorier som utsetts till att enbart hantera människor som dött i covid-19 och köer av likvagnar som kom för att lämna av nya kroppar.

– Sedan covid-restriktionerna öppnade upp igen har vi varit överbelastade med arbete. Just nu är det 24 timmar om dygnet. Vi hinner inte med, sa en kvinna som svarade i telefon vid ett krematorium i Peking till tidningen.

I onsdags uppmanade WHO återigen Kina att dela med sig av information kring utvecklingen i landet .

Risk för enorm smittspridning under kinesiska nyåret

Hälsomyndigheter upprepar nu uppmaningen till kineser att hålla sig hemma under det kinesiska nyåret den 21 januari, och att inte besöka äldre släktingar.

ANNONS

– Vi har starka skäl att tro att situationen på den kinesiska landsbygden blir mycket värre nu när vårfesterna närmar sig, säger professor Guo Jianwen på Kinas smittskyddsmyndighet, till The Guardian.

LÄS MER:Kinas krematorier polisövervakas för att dölja dödstal

LÄS MER:Ingen covidstatistik från Kina trots kritik

LÄS MER:Kina: 89 procent smittade i folkrik provins

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS