En sjuksköterska medicinerar en äldre patient på sjukhuset i Fuyang i provinsen Anhui, östra Kina.
En sjuksköterska medicinerar en äldre patient på sjukhuset i Fuyang i provinsen Anhui, östra Kina. Bild: Chinatopix/AP/TT

Ingen covidstatistik från Kina trots kritik

Kina har slutat redovisa nya smittofall och döda i covid, trots krav från Världshälsoorganisationen WHO. De senaste siffrorna kom i måndags, och anses inte vara särskilt tillförlitliga på grund av bristen på regelbunden testning.

ANNONS

Myndigheterna har tidigare meddelat att man kommer att övergå till att redovisa covidstatistik en gång i månaden, utan att specificera när.

Bristen på information från Kina ökar oron i världen för att nya virusvarianter ska uppstå, och flera länder har infört testkrav för resenärer från Kina. I onsdags uppmanade WHO återigen Kina att dela med sig av information kring utvecklingen.

Efter det att Kina i slutet av förra året plötsligt släppte alla covidrestriktioner ökade antalet smittade snabbt. Kulmen uppges dock ha nåtts nu i flera storstäder som Peking och Shanghai. Men oron för spridning på landsbygden är stor, rapporterar The Guardian.

ANNONS

Hälsomyndigheter upprepar nu uppmaningen till kineser att hålla sig hemma under det kinesiska nyåret den 21 januari, och inte besöka äldre släktingar.

– Vi har starka skäl att tro att situationen på den kinesiska landsbygden blir mycket värre nu när vårfesterna närmar sig, säger professor Guo Jianwen på statens smittskyddsmyndighet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS