Kirurg hittade mask i glömsk kvinnas hjärna

Den 64-åriga kvinnan hade klagat över glömska och depression. Då gjorde kirurgen en hårresande upptäckt. I kvinnans hjärna fanns en livs levande åtta centimeter lång mask.

ANNONS
|

I januari 2021 sökte kvinnan vård vid sjukhuset i Canberra för första gången. Hon plågades av magsmärtor och diarré, följt av en konstant torrhosta, feber och nattliga svettningar.

Kvinnans tillstånd förvärrades och 2022 hade hon blivit alltmer glömsk och deprimerad. En röntgen av hjärnan visade på avvikelser som behövde opereras.

Inne i kvinnans hjärna fanns visserligen en avvikelse, men inte vad neurokirurgen hade förväntat sig. I stället kunde hon dra ut en åtta centimeter lång levande mask ur hjärnan, rapporterar The Guardian.

– Neurokirurger hanterar regelbundet infektioner i hjärnan, men detta var en upptäckt man bara gör en gång i karriären. Ingen hade väntat sig att hitta det där, säger infektionsläkaren Sanjaya Senanayake till tidningen.

ANNONS

Första fallet i världen

Ett läkarteam började undersöka vad det rörde sig om för mask, och vad man skulle göra härnäst. Masken skickades till ett labb, där en forskare identifierade parasiten.

– Han bara tittade på den och sa ”herregud, det här är Ophidascaris robertsi,” säger Sanjaya Senanayake.

Det är en spolmask som normalt finns i pytonormar. Fallet i Canberra är första gången masken har upptäckts i människor.

Kvinnan bor i ett sjöområde där det finns gott om pytonormar och plockar ofta olika sorters gräs för att använda i matlagningen. Läkarnas hypotes är att en pytonorm har bajsat ut parasiten, varpå kvinnan fått i sig den antingen genom att röra vid gräset, eller när hon ätit maten hon lagat.

Mår bra efter ingreppet

Kvinnan behövde behandlas för andra larver som kunde ha kommit in i andra delar av hennes kropp, till exempel levern. Vården skedde med stor försiktighet, eftersom ingen någonsin har blivit behandlat för detta tidigare. Kvinnan ska nu må bra, men övervakas fortfarande.

– Den stackars patienten, hon var så modig och underbar. Man vill inte vara den första patienten i världen med en spolmask från pytonormar, och vi lyfter på hatten för henne. Hon har varit fantastisk, säger Sanjaya Senanayake.

LÄS MER:Droger, maktmissbruk och brutet kyskhetslöfte – anklagelser och skandal bland nunnor i Texas

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Natascha Kampusch rymmer efter åtta år i fångenskap

LÄS MER:Strömavbrott i New Jersey orsakades av fågel som tappade fisk

ANNONS