Kievbon: ”Utmattande att tillbringa nätterna i källaren”

Fredagen den 4 mars har det gått över en vecka sedan Ryssland invaderade Ukraina. Varje dag har det kommit rapporter om raketbeskjutningar och missiler som träffar både civila och militära mål runt om i landet. Flera experter har pekat ut Kiev som det centrala målet för den ryska attacken. Än så länge är huvudstaden under ukrainsk kontroll, men explosionerna hörs i fjärran och flyglarmen ljuder regelbundet.

ANNONS
|

Inna Voloshyna bor i de centrala delarna av Kiev. Hennes delar av staden har fortfarande inte nåtts av raketerna från de ryska trupperna men flyglarmet går flera gånger varje dygn, berättar hon. Mitt i meningen stannar hon plötsligt upp och förblir tyst i några sekunder.

– Oj, nu bombas det igen, säger hon till slut och tystar igen.

– Jag skulle gissa att explosionerna kanske är ungefär 20 kilometer härifrån, men jag hör dem ända hit.

Flyglarmet har inte gått nu och hon bestämmer sig för att stanna i lägenheten och fortsätta intervjun.

I utkanten av Kiev ser situationen helt annorlunda ut. Inna berättar att hon har vänner som bor i stadens utkanter vars bostadshus har träffats av missiler.

ANNONS

– Jag pratade med en vän igår som bor i Bucha som ligger i västra utkanten av Kiev. Hon berättade att hon såg ryska militärfordon från sitt fönster. Jag har försökt få tag på henne nu på morgonen för att höra hur det är med henne men har inte fått något svar än, säger hon.

Under torsdagen kom flera rapporter om explosioner i Irpin, ett område som gränsar till Bucha. På filmer från platsen sågs hela bostadsområden som slagits i spillror.

”Det är oroligt överallt”

För Innas del innebär vardagen nu grannsamverkan, att höra av sig till vänner och familj runt om i landet och att försöka upprätthålla en såpass normal vardag som möjligt. Nätterna tillbringar hon i bostadshuset källare och på dagen försöker hon arbeta lite och hjälpa sina äldre grannar med allt från matleveranser till att hålla kontakt med sina familjemedlemmar.

– Det är rätt kallt nere i källaren men vi har försökt att göra det så bekvämt som möjligt där nere. Jag försöker att sova lite på dagarna också för det är ganska utmattande att tillbringa nätterna i källaren, säger hon.

Hon berättar att hon har familj i andra delar av Ukraina som frågat om hon inte ska försöka ta sig till dem istället, men även där går flyglarmet flera gånger varje dag.

ANNONS

– Det oroligt överallt nu, så jag har inga planer på att lämna Kiev just nu. Jag har en väska packad och jag vet var mina viktiga dokument finns så att det går snabbt att packa ihop det sista. Men just nu fungerar saker här. Vi har el, vatten och värme och folk arbetar för att se till att det kommer varuleveranser till mataffärerna, säger hon.

Kunde inte ta sig till lägenheten

Även i södra Kiev hörs explosioner regelbundet och flyglarmet ljuder flera gånger om dagen.

– De senaste två timmarna har vi hört upp emot tio explosioner en bit härifrån och bara sedan midnatt har flyglarmet gått fem gånger, säger Juli Lytvynenko som bor i södra Kiev och fortsätter:

– Jag tror att vissa av explosionerna kommer från vår armé och är riktade mot ryska mål. Men i mitt område är det ganska lugnt just nu. Vi har ett skogsområde en bit bort och det har kommit uppgifter om att det ska ha skjutits där under nätterna. Det är trupper stationerade vid broar och andra vägar ut från området som håller koll och männen i området har också organiserat sig och patrullerar på nätterna.

Hon berättar att ukrainska armén har upprättat kontrollstationer vid viktiga vägar och det är svårt att ta sig in och ut från området.

ANNONS

– Jag och min man åkte hem till hans föräldrars hus härom dagen och tog bara varsin liten väska med oss. I går försökt vi ta oss tillbaka till våran lägenhet för att hämta lite mer kläder och mat men vi kom inte fram för vägarna är delvis blockerade, säger hon.

Hur tillbringar du dagarna nu? Har du planer på att lämna Kiev?

– Inte för tillfället. Än så länge känns det rätt säkert här. Jag försöker hjälpa till bäst jag kan med kommunikation. Jag har bland annat hjälpt folk som har fått fly från Mariupol och satt dem i kontakt med folk i andra delar av landet.

Både Inna och Juli hyllar det ukrainska försvaret men uttrycker att de hade hoppats på att Nato eller EU skulle beslutat att hjälpa dem försvara Ukrainas luftrum.

– Det är i luften vi behöver hjälp. Vår armé är duktiga på marken och många har anslutit sig till försvaret men de attackerar oss från luften, säger Inna.

LÄS MER:Civila ukrainare blockerar vägen för ryska styrkor

LÄS MER:Ukrainskt kärnkraftverk under rysk kontroll

LÄS MER:Expert: Därför går det så dåligt för Ryssland

ANNONS