Kärnkraftverket Zaporizjzja uppges ha ockuperats av ryska trupper.
Kärnkraftverket Zaporizjzja uppges ha ockuperats av ryska trupper. Bild: Kärnkraftverket Zaporizjzja/AP/TT

Besvikelse över USA:s besked om flygförbudzon

USA:s utrikesminister Antony Blinken varnar för att en flygförbudzon över Ukraina kan leda till "fullskaligt krig i Europa".
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beklagar djup beskedet.

ANNONS
|

– Enda sättet att genomföra en flygförbudzon är genom att sända Natoplan till ukrainskt luftrum och skjuta ned ryska plan, sade Blinken, enligt CNN.

– Det kan leda till ett fullskaligt krig i Europa. President (Joe) Biden har varit tydlig med att vi inte kommer att starta ett krig mot Ryssland.

Beskedet var en besvikelse för Kiev, som vädjat om en flygförbudzon.

– Man vet att nya angrepp och fler offer är oundvikliga, ändå har Nato medvetet beslutat att inte stänga Ukrainas luftrum, sade president Zelenskyj i en videoinspelning som publicerades av presidentkansliet.

Från Bryssel och utrikeschef Josep Borrell kom besked om att EU absolut inte söker påverka till ett regimskifte i Moskva.

ANNONS

– Sanktioner har satts in på grund av kriget, poängterade han.

Flera frontstrider

Strider mellan ryska invasionsstyrkor och Ukrainas militär pågår på flera fronter i Ukraina sent på fredagen.

Den långa ryska militärkolonnen på väg mot huvudstaden Kiev har rört sig mycket lite framåt det senaste dygnet.

– Vi har fått rapporter om att en bro sprängts på vägen till Kiev, sade försvarshögkvarteret Pentagons talesperson John Kirby på en presskonferens. Logistiska problem, kombinerat med bränslebrist påverkar kolonnen, som också utsätts för ukrainska attacker.

– Vi anser att ukrainska insatser har bromsat upp kolonnen, den har fått kolonnen att tappa fart och helt stannat på vissa platser, sade Kirby.

Kolonnen befann sig omkring 2,5 mil från Kiev på fredagskvällen

Uppmärksamheten på fredagen riktades annars främst mot kärnkraftanläggningen Zaporizjzja, där ryska trupper anses ha tagit kontroll över anläggningen efter hårda strider. Pentagon uppgav sent på fredagen att ingen förhöjd strålning mätts, enligt talespersonen John Kirby.

I en hård ordväxling i FN:s säkerhetsråd anklagade USA den ryska militären för ett vansinnigt anfall mot ett kärnkraftverk.

– Med Guds försyn lyckades världen med nöd och näppe undvika en kärnkraftskatastrof i går kväll, sade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield, medan den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia hävdade att ryska trupper inte skjutit mot anläggningen.

ANNONS

Oresonlig Putin ställer krav

Inga öppningar för en förändring av kriget syntes på någon rysk front. President Vladimir Putin höll fast vid en oresonlig linje.

Han sade att han är redo för samtal, men först när "alla Rysslands krav är uppnådda". Utspelet som återgavs av Kreml, kom efter Putins telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Därmed stänger Putin dörren för ett slut på invasionen, för eftergifter och verkliga samtal med Ukraina.

Ukraina i sin tur meddelade att man är villig att hålla en tredje runda samtal med Ryssland för att få ett stopp på striderna. Uppgiften kommer från den ukrainske presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak till AFP på fredagen. Men tidigare möten, senast i torsdags, har inte gett några resultat, förutom möjliga humanitära korridorer.

USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA:s utrikesminister Antony Blinken. Bild: Olivier Douliery/AP/TT
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia.
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia. Bild: John Minchillo/AP/TT
Flyktingströmmar till grannländer och övriga Europa från Ukraina den 4 mars 2022. Antal och procent till de olika flyktmålen.
Flyktingströmmar till grannländer och övriga Europa från Ukraina den 4 mars 2022. Antal och procent till de olika flyktmålen. Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT
ANNONS