Kadyrov, talibanerna och Erdoganregimen fördömer Paludans koranbränning

Under lördagens manifestation där högerextreme Rasmus Paludan brände en koran utanför Turkiets ambassad var det få åskådare. Men i Turkiet och Afghanistan reagerar regimerna kraftigt mot koranbränningen – och även den tjejenska ledaren, Putins handgångne man, Ramzan Kadyrov, förklarar att Paludan kommer att ”brinna i helvetet”, skriver Aftonbladet.

ANNONS
|

Under lördagen pågick flera demonstrationer och manifestationer kopplat till Sveriges Natoansökan och Turkiets motstånd mot att godkänna en sådan. Det handlade om demonstrationer för och emot Turkiet och Nato. Men det är den minst besökta manifestationen, den som högerextreme politikern Rasmus Paludan genomförde, som väcker mest uppmärksamhet. Det hade han fått tillstånd till, i enlighet med den svenska grundlagen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttryckte i går kväll på Twitter att det är tillåtet att bränna böcker men att det inte gör det lämpligt: ”Yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin. Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt. Att bränna böcker som är heliga för många är en djupt respektlös handling. Jag vill uttrycka min sympati för alla muslimer som är kränkta av det som har hänt i Stockholm i dag."

ANNONS

En rad ökända regimer kräver krafttag

Men ett antal – ökända – regimer och ledare i muslimska länder fördömer å det kraftigaste det som utspelade sig i Stockholm. Aftonbladet konstaterar att den turkiska regimen återigen fördömer handlingen där utrikesminister Mavlut Cavosoglu kallar handlingen för ett vidrigt, rasistiskt hatbrott och säger till medier att ”det kommer att skapa raseri över hela världen”.

Erdogans talesperson, Fahrettin Altun, skrev på Twitter på lördagen att svenska myndigheter borde göra mer för att bekämpa ”terrorism”. Han ilska rör inte bara Paludans handling, utan i hög grad också de kurdiska grupper i Sverige som Turkiet påstår är terrorister.

Men det är inte bara Turkiet, som var måltavlan för Paludans manifestation, som reagerar. Såväl Kuwait, Jordanien och Saudiarabien fördömer aktionen rapporterar Al-Jazeera, enligt Aftonbladet.

Talibanerna: koranbränning ett brott

Och även det hårdföra styret i Afghanistan, det vill säga talibanerna, fördömer koranbränningen. Där ska afghanska UD ha uppmanat svenska regeringen att ”straffa förövaren” och förhindra att dylika ”brott” upprepas.

Även Putins högra hand, den tjejenske ledaren Ramzan Kadyrov, regerar mycket kraftfullt på händelsen, skriver Aftonbladet. ”Ni kommer att brinna i helvetet, era djävlar”, skriver han på meddelandetjänsten Telegram enligt Aftonbladet.

Han sprider också konspirationsteorin att det egentligen skulle vara svenska politiker som ligger bakom koranbränningen. ”Enligt uppgift var aktionen godkänd av Stockholms myndigheter, men jag är fast övertygad om att detta avskyvärda dåd inte bara godkändes, utan dessutom initierades och betalades av politiska krafter.”, skriver Kadyrov, uppger Aftonbladet.

ANNONS

LÄS MER:Demonstrationer för och emot Turkiet – med Paludan i fokus

LÄS MER:Turkiet stoppar Jonsons besök i Turkiet

LÄS MER:Turkiet kräver att Sverige stoppar Paludan

ANNONS