På lördagsmorgonen meddelade Turkiet att de stoppar Sveriges försvarsminister Pål Jonsons (M) planerade besök i landet.
– Just nu har besöket från Sveriges försvarsminister Pål Jonson den 27 januari förlorat sin betydelse och mening, så vi har ställt in besöket, säger Turkiets försvarsminister Hulusi Akar, enligt nyhetsbyrån AFP.
Pål Jonson själv meddelade på Twitter att han haft ett möte med sin turkiske kollega och beslutat att flytta fram mötet.
Under fredagen kallade Turkiet upp Sveriges ambassadör i landet. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters framförde Turkiet ett "starkt fördömande" av Paludans planerade koranbränning och krävde att demonstrationstillståndet dras tillbaka.
Turkiet kallade också enligt Reuters källor den prokurdiska demonstrationen för ett "brott" mot den överenskommelse landet har med Sverige inför Natoanslutningen.
Mot Nato och Erdogan – och för kurder
Vid 15-tiden tågade ett demonstrationståg som utgick från Norra Bantorget och vid halv fyra rundade Kungsträdgården.
– Tåget är några hundra meter långt, säger GP:s Stefan Bjarnefors.
Det arrangerades av Kurdiska demokratiska samhällscentret och organisationen hade räknat med mellan 500 och 600 deltagare i demonstrationen som slutade vid Medborgarplatsen.
Bland deltagarna i tåget fanns även Rojavakommittéerna som förra veckan hängde upp en docka föreställande Erdogan upp och ner utanför Stadshuset i Stockholm. Händelsen väckte Turkiets ilska och skapade debatt i Sverige.
Varför demonstrerar ni?
– Det är mot Nato generellt, men framför allt mot alliansbygget med en problematisk stat som Turkiet – och vad det kan få för konsekvenser för yttrandefrihet, när saker som yttrandefrihet och att hänga upp en docka eller att projicera en bild klassas som terrorbrott i Turkiet, sade demonstranten Erik Bonk, Rojavakommittéerna.
– Då är vi oroliga för hur långt vår regering är villiga att gå Turkiet till mötes.

Erik Bonk pekade på den stora svensk-kurdiska minoritet som finns i Sverige och band till kurder i Turkiet.
– Vi har länge haft starka band till den kurdiska rörelsen i Turkiet, som vi nu helt har övergett och kastat under bussen.
Långt fram i tåget gick Nadja Saleh, medlem i Kurdiska demokratiska samhällscentret.
– Vi vill tacka nej till Nato, men det har mest att göra med den turkiska fascistiska staten, sade hon.
– Vi i Kurdiska demokratiska samhällscentret har aldrig varit emot att Sverige går med i Nato, men det får inte vara på bekostnad av folk som bor i det här landet. Folket borde har röstat om det här.
Demonstranterna skanderade slagord mot Natomedlemskap: ”Solidaritet i vått och torrt, ingen djävla vapenexport”, ”inte en soldat, inte ett gevär, inte en krona till Natos militär” samt ”Erdogan upp och ned, nej till Nato, ja till fred.”
Vid 16-tiden avslutades demonstrationen.
Statliga turkiska företrädare har tidigare reagerat med ilska mot demonstrationer i Sverige. Efter lördagens demonstrationer skrev Fahrettin Altun, chef för Turkiets kommunikationsdirektorat på Twitter att Sverige ”omedelbart måste agera för att förhindra provokationer mot Turkiet och bekämpa dem som attackerar islam”.
Detta uppger Expressen, som också citerar Altuns varningsord att Sverige inte kan ”gömma sig” bakom yttrandefriheten.
Paludan brände koran utan många åskådare
För tidigare på lördagseftermiddagen hade Rasmus Paludan beviljats en allmän sammankomst av polisen i närheten av Turkiets ambassad i Diplomatstaden i Stockholm. Ambassaden ligger i ett område vid Gärdet i Stockholm där det nästan bara är ambassader och beskickningar.
– Det är uppskattningsvis ett 50-tal poliser på plats och journalister och några nyfikna från allmänheten som kommer och går och undrar över avspärrningarna, rapporterade GP:s Stefan Bjarnefors.
Strax efter kl 13 dök två svarta bilar upp utanför ambassaden med poliser i, med Paludan i baksätet. Rasmus Paludan dröjde sig kvar i bilen en stund och började sedan sin manifestation som pågick i över en timme.
GP:s Stefan Bjarnefors konstaterar att det inte var många anhängare till Paludan på plats.
– Det är bara en person som applåderar.
Paludans mångordiga tal berörde kritik mot islam, kritik mot Turkiets muslimske president och han hänvisade vidare till sin rätt att enligt grundlagen att få bränna koraner. Som en del av sin manifestation hade han också med sig en Muhammedkarikatyr.
Efter cirka en timme gick han först går ned på knä, talade med någon i publiken, varpå han vid 14-tiden tände eld på en bok, som han uppgav var en koran.
– Han sjöng en sång riktad mot muslimer, säger Stefan Bjarnefors.
Sjöng Astrid Lindgren-visa
Efter en dryg timme börjar folk så droppa av. Paludan höll sig kvar på platsen en stund till och sjöng också en sång ur Emil i Lönneberga: Fattig bonddräng. Han åkte sedan därifrån i en polisbåt.
300 meter bort stod samtidigt andra demonstranter, med avspärrningar runt. Här handlade det om en manifestation för Turkiet.
– De är i närheten av Berwaldhallen. De har banderoller med ”Erdogan vi älskar dig”, men det var ganska lugnt där också, säger Stefan Bjarnefors.
– Motdemonstranterna ser inte Rasmus Paludan.
Det handlar om den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats (UETD) som fick tillstånd för en demonstration till stöd för Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan utanför ambassaden, inte långt ifrån Paludan. Enligt arrangören Özer Eken från UETD bryr sig hans organisation inte om vad Rasmus Paludan har för sig.
– Vi bestämde oss för den här demonstrationen innan vi visste att han skulle komma hit. Vi struntar i honom, han är populist. Vi vill demonstrera mot aktionen förra veckan där en docka av Erdogan hängdes upp. De är fria att protestera, och vi är fria att protestera mot dem, säger han.
LÄS OCKSÅ: Turkiet stoppar Jonsons besök i Turkiet
LÄS OCKSÅ: Billström om koranbränningen: "tar på stort allvar"
LÄS OCKSÅ: Ytterligare fyra anhållna efter påskupploppen
LÄS OCKSÅ: Expert: Problematiskt att fördöma Erdogandockan
LÄS OCKSÅ: Turkiet protesterar mot planerad koranbränning
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.