Johan Floderus och Saeed Azizi har landat i Sverige

Johan Floderus och Saeed Azizi har landat i Sverige efter att ha släppts från iranskt fängelse i utbyte mot folkrättsbrottslingen Hamid Noury.
Planet landade på Arlanda vid 21.30-tiden på lördagskvällen.
– Jag är glad och lättad över att de har kommit hem till Sverige. De är fria och befinner sig på svensk mark, säger Ulf Kristersson (M).

ANNONS
|

Under lördagen kom beskedet. Den livstidsdömde Hamid Noury, dömd för både folkrättsbrott och mord, utväxlas med den tillfångatagna EU-tjänstemannen Johan Floderus och Saeed Azizi, som suttit fängslade i Iran sedan 2022 och 2023.

"Johan Floderus och Saeed Azizi är ombord på planet till Sverige", skrev statsminister Ulf Kristersson på X under lördagseftermiddagen.

Kristersson hade då pratat med både Floderus och Azizi i telefon. Svenskarna meddelade att de efter omständigheterna ”mår rätt bra”.

Klockan 21.20 landade Johan Floderus och svensk-iraniern Saeed Azizi på Arlanda.
Klockan 21.20 landade Johan Floderus och svensk-iraniern Saeed Azizi på Arlanda. Bild: Pontus Lundahl/TT

Har landat på Arlanda

Strax innan klockan 21.30 på lördagskvällen landade Floderus och Azizi på Arlanda.

Senare under lördagskvällen höll regeringen en pressträff kring fångutväxlingen. På presskonferensen närvarade statsminister Ulf Kristersson, justitieminister Gunnar Strömmer och utrikesminister Tobias Billström.

ANNONS

– Jag är glad och lättad över att de har kommit hem till Sverige. De är fria och befinner sig på svensk mark, säger Ulf Kristersson (M) under presskonferensen.

Statsministern fortsatte:

– Det är två personer som upplevt helvetet på jorden, och nu har de fått återförenats med nära och kära.

Statsministern tackade även Oman för att ha hjälpt till vid utväxlingen, men ville inte gå in på detaljer kring vad landet gjort.

Försökte få hem Djalali

Enligt ministrarna ska de i dialogen med Iran även ha försökt inkludera Ahmadreza Djalali i utväxlingen. Djalali har suttit fängslad i Iran sedan 2016, och sedan nyheten om Floderus och Azizis hemkomst har regeringen fått stark kritik för att Djalali uteslutits.

Ahmadreza Djalali fru, Vida Mehrannia, fick reda på nyheten om fångutbytet via hennes man över telefon från Evinfängelset i Teheran.

– Jag har inga andra ord att beskriva det med än diskriminering, säger hon till TT.

Under pressträffen sade utrikesministern Tobias Billström att han förstår att det finns en sorg hos de som inte fått hem sina nära och kära.

– Till Djalali och hans familj vill jag säga att regeringen och säkerhetstjänsten gjorde stora ansträngningar för att den make och pappa skulle vara en del utav dagens operation.

ANNONS

Iran ska inte ha velat inkludera Djalali i dialogen om utväxlingen, då de inte anser att han är svensk medborgare. Djalali fick svenskt medborgarskap efter att han tillfångatagits i Iran.

Svårt dilemma

Samtliga ministrar tryckte under pressträffen på att förhandlingarna innefattat svåra dilemman.

– Det har varit svårt beslut och jag förstår att det väcker starka känslor, sade Ulf Kristersson.

Bland annat har iranske Hamid Noury som en del av utväxlingen blivit benådad för de brott han dömdes till i Sverige under 2023, då Noury fick livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord i Iran.

– Beslutet om nåd fattades för att möjliggöra utväxlingen, sade justitieminister Gunnar Strömmer.

LÄS MER:Johan Floderus på väg hem till Sverige

LÄS MER:Fängslade svenska forskarens fru: Diskriminering

LÄS MER:Iranska fångutväxlingen kritiseras: ”Många är väldigt besvikna”

LÄS MER:Jan Eliasson om fångutväxlingen: ”Inte skett tidigare”

LÄS MER:Floderus, Azizi och Noury – de ingår i historiska fångutbytet

ANNONS