Johan Floderus är på väg hem från Iran där han har suttit fängslad i 790 dagar.
Johan Floderus är på väg hem från Iran där han har suttit fängslad i 790 dagar. Bild: Maria Steen

Floderus, Azizi och Noury – de ingår i historiska fångutbytet

Livstidsdömde Hamid Noury växlas nu mot svenskarna Johan Floderus och Saeed Azizi. Det här är männen som är involverade i den första kända svenska fångutväxlingen.

ANNONS
|

790 dagar – så länge satt Johan Floderus fängslad i Iran innan statsminister Ulf Kristersson (M) meddelade den historiska fångutväxlingen med Iran.

EU-tjänstemannen från Kungälv greps under en privat resa 17 april 2022, anklagad för att ha spionerat för Israels räkning. Spionanklagelserna mot Johan Floderus var bland de allvarligaste i Irans rättssystem och åklagare har krävt dödsdom.

Sedan gripandet har han enligt Amnesty utsatts för svår och skadlig behandling, bland annat genom långvarig isolering och ljustortyr. Johan Floderus har också hungerstrejkat vid två tillfällen för att han nekats regelbunden kontakt med sin familj.

Både Sverige och EU har krävt Floderus frigivning och menar att anklagelserna har varit grundlösa.

ANNONS

Pekades ut av före detta fångar

Nu växlas han tillsammans med Saeed Azizi mot livstidsdömde folkrättsförbrytaren Hamid Noury.

Noury dömdes för första gången i Sverige i juli 2022 för delaktighet i avrättningar av tusentals politiska fångar i ett iranskt fängelse 1988. I december förra året fastställdes livstidsdomen i Svea hovrätt. Enligt åtalet ska han bland annat ha beslutat om vilka som fångar som skulle avrättas, läst upp namn på dessa samt eskorterat dem till avrättningsrummet. Omkring 70 målsägare från olika delar av världen hördes – och flera före detta fångar har pekat ut honom som delaktig i avrättningarna.

Domen mot Hamid Noury Sverige har skapat rubriken världen över – mycket på grund av att Sverige var det första landet som prövade de folkrättsbrott som begicks i Iran 1988 rättsligt.

”Brickor i ett cyniskt förhandlingsspel”

Saeed Azizi greps i Iran i november 2023 och dömdes till fem års fängelse, enligt iranska medier.

– Iran har gjort dessa båda svenskar till brickor i ett cyniskt förhandlingsspel med syfte att få den iranske medborgaren Hamid Noury släppt från Sverige, säger Ulf Kristersson i ett uttalande i samband med fångväxlingen.

LÄS MER:Johan Floderus på väg hem till Sverige

LÄS MER:Johan Floderus har suttit fängslad i Iran i över 600 dagar

LÄS MER:Johan Floderus syster om kampen: ”Han måste ut”

ANNONS