Joe Biden svarar på kritiken mot USA:s agerande i Afghanistan

USA:s president Joe Biden har fått kritik för landets agerande i Afghanistan, efter talibanernas snabba övertagande. I ett tal på måndagen försvarade Biden det amerikanska beslutet att dra sig tillbaka militärt.
– Jag är ledsen över det vi nu ser, men jag ångrar inte mitt beslut, säger han.

ANNONS
|

Det var i våras som Joe Biden meddelade att samtliga amerikanska trupper skulle lämna Afghanistan senast i september, efter att ha haft närvaro i landet under decennier. Han flyttade då den slutpunkt som förre presidenten Donald Trump tidigare bestämt till 1 maj.

Parallellt med att den amerikanska insatsen avvecklades har talibanerna vunnit allt mer mark i Afghanistan. På söndagen lämnade den afghanska presidenten Ashraf Ghani därefter landet samtidigt som de talibanska styrkorna intog huvudstaden Kabul.

I ett tal på måndagen kommenterade Joe Biden den nya utvecklingen i Afghanistan, som han fått kritik för att ha varit med och orsakat.

ANNONS

– Jag vill påminna alla om hur vi hamnade här och vilka USA:s intressen i Afghanistan är, säger Biden och berättar om bakgrunden till varför insatsen inleddes efter 11 september 2001.

– Vårt mål i Afghanistan var aldrig att bygga ett land och skapa en enad demokrati. Vårt mål är och har alltid varit att undvika en terroristattack mot USA.

LÄS MER:Så växte konflikten fram i Afghanistan – 40 år av invasioner och inbördeskrig

Talibanernas framfart snabbare än väntat

I sitt tal menar Joe Biden att han tog över en avveckling som påbörjades redan under Donald Trumps tid vid makten, samtidigt som han försvarar beslutet.

– Jag står helt och hållet bakom mitt beslut. Efter 20 år har jag lärt mig den hårda vägen att det aldrig var en bra tidpunkt att dra tillbaka de amerikanska styrkorna. Det var därför vi fortfarande var där.

Talibanernas snabba framfart har dock överraskat honom, menar han.

– Sanningen är att detta gick snabbare än vad vi hade väntat oss. Så vad hände? Afghanistans politiska ledare gav upp och flydde landet och den afghanska militären kollapsade – ibland utan att ens försöka slåss, säger Biden och fortsätter:

– Amerikanska trupper kan inte, och borde inte, slåss och dö i ett krig när afghanska trupper inte är redo att slåss för sig själva.

ANNONS

LÄS MER:Talibanerna firar i Kabul

”Kommer inte återupprepa misstaget”

Joe Biden menar att USA kommer fortsätta ta ton för bland annat kvinnor och barns rättigheter, men menar att det inte är rätt strategi att fortsätta göra det genom militära insatser.

– Jag kommer inte återupprepa misstaget att stanna och slåss på obestämd tid för en konflikt som inte är av amerikanskt intresse.

Under måndagen har det varit kaos vid flygplatsen i Kabul, med tusentals människor som försökt ta sig ut från landet. Bilder har visat hur folk har klamrat sig fast vid amerikanska plan, när USA:s arbete med att evakuera sin personal samt vissa andra grupper från Afghanistan pågår.

– Amerikanska trupper utför det här uppdraget så effektivt och professionellt som de alltid gör, men det är inte utan risker, säger Joe Biden och säger i talet att man tydliggjort för talibanerna vad som gäller:

LÄS MER:Bilderna visar desperationen att fly Kabul

– Om de attackerar vår personal eller stör vår operation kommer USA:s snabbt vara där och svara kraftfullt. Vi kommer skydda vårt folk med förödande kraft om det är nödvändigt.

USA fullföljer planerna

Joe Biden menar att fokus nu är på att fortsätta evakueringen men därefter också att fullfölja avvecklingen av den militära närvaron.

– Jag vet att mitt beslut kommer kritiseras. Men jag tar hellre den kritiken än att flytta över det här beslutet på en femte amerikansk president.

ANNONS

LÄS MER:Sveriges bistånd till Afghanistan bromsas

LÄS MER:Sara är fast i Kabul – får ingen hjälp från Sverige

ANNONS