Bilderna visar desperationen att fly Kabul

Efter talibanernas maktövertagande var det under måndagen kaos vid flygplatsen i Kabul. Filmklipp i sociala medier visar hur dussintals människor desperat försökte klamra sig fast vid ett amerikanskt fraktflygplan som redan hundratals personer befann sig inne i. När planet väl hade lyft från visar bilder vad som tycks vara människor som föll mot en säker död.

ANNONS
|

Tusentals människor har efter talibanernas intåg i Kabul försökt att fly den afghanska huvudstaden.

Samtidigt som UD under måndagen meddelade att all svensk personal vid den svenska ambassaden evakuerades under söndagen, finns fortfarande lokalt anställda som arbetat för Sverige kvar i Afghanistan.

På Kabuls flygplats utspelade det sig under måndagen kaotiska scener som visade hur människor i panik försökte klättra upp på ramper i hopp om att kunna komma ombord på ett flygplan. All kommersiell flygtrafik stoppades under måndagen på grund av de stora folkmassorna som tagit sig till den. Amerikansk militär bekräftar också att de besvarade skottlossning från okända personer vid flygplatsen och att två personer sköts till döds av amerikanska soldater.

ANNONS

LÄS MER:Kaos och dödsoffer på Kabuls flygplats

Andra filmklipp från måndagen visar hur hundratals människor sprang efter ett amerikanskt fraktflyg när var på väg att lyfta. Bilderna visar hur dussintals personer försökte klamra sig fast utanpå planet.

Filmklipp visar också vad som förefaller vara människor som faller av planet när det är högt uppe i luften.

Flera internationella medier kunde senare publicera en ljudinspelning mellan en flygledare och piloten på det aktuella planet som flög från Kabul till Förenade Arabemiraten. I ljudinspelningen berättar piloten att det befinner sig omkring 800 personer ombord.

”Herregud? Har du 800 personer ombord?”, utbrister flygledaren.

LÄS MER:Kina vill ha vänlig relation med talibanerna

Svårt att lämna landet

Att lämna Afghanistan under det rådande läget är enligt Sveriges inrikesminister komplicerat. När det gäller personer som varit anställda åt Sverige berättar Ann Linde att UD på olika sätt försöker och planerar att få ut dem ur landet.

För att ens komma till flygplatsen måste personer passera vägspärrar och ha giltiga tillstånd.

– Vi arbetar med att få bort ett hinder i taget, uppgav Linde under en pressträff på måndagsförmiddagen.

Samtidigt har flera länder som till exempel Tyskland och Storbritannien skickat styrkor till landet för att säkra evakueringen av sin personal. Under dagen har det också rapporterats om skottlossning från amerikanska soldater som finns på plats för att flyga ut amerikaner från Kabul.

ANNONS

LÄS MER:Kan det bli fred med talibanerna vid makten?

ANNONS