Japan tvingas spränga rymdraket

Den japanska rymdbyrån Jaxa har tvingats spränga sin nya rymdraket efter att de misslyckats med en uppskjutning. Det här kan innebära ett stort bakslag för den japanska rymdorganisationen.

ANNONS
|

På tisdagen samlades mängder av åskådare för att se när Japan planerade att skjuta upp sitt nyutvecklade flaggskepp: deras H3-rymdraket.

Den japanska rymdorganisationen Jaxa har presenterat H3-raketen som ett billigare alternativ för att kunna skjuta upp satelliter i rymden och tanken var att den skulle kunna tävla mot det amerikanska rymdföretaget SpaceX:s Falcon 9, rapporterar The Guardian.

Till en början såg tisdagens uppskjutning ut att bli lyckad. Raketen lyfte och separerade från uppskjutningsrampen, vilket den inte lyckades göra under det senaste uppskjutningsförsöket som genomfördes i februari. Men sen började det komma tecken på att allt inte gick som det skulle.

ANNONS

– Det verkar som att hastigheten håller på att sjunka, sa en kommentator i en live-rapportering från Jaxa-uppskjutningen, rapporterar The Guardian.

Live-rapporteringen bröts, och när den återupptogs var rymdorganisationen tvungen att meddela att de fått skicka en självförstörelse-signal till raketen. Den förstördes, tillsammans med en satellit som den bar på som var ämnad för att upptäcka potentiella nordkoreanska robotattacker.

Expert: Kommer påverka Japans framtida rymdpolitik

Regeringen har kallat den misslyckade uppskjutningen för "extremt beklaglig", rapporterar BBC. Den japanska vetenskapsministern Keiko Nagaoka säger att myndigheterna skulle undersöka orsaken till haveriet. Hon bad även om ursäkt för att man "misslyckats med att uppfylla allmänhetens och närståendes förväntningar".

Även experter har kommenterat och kritiserat händelsen.

– Till skillnad från den tidigare avbokningen och uppskjutningen, var det den här gången ett totalt misslyckande, säger Hirotaka Watanabe, professor i rymdpolitik vid Osaka University, till Reuters enligt BBC.

– Detta kommer att ha en allvarlig inverkan på Japans framtida rymdpolitik, rymdaffärer och tekniska konkurrenskraft.

LÄS MER:Japan skickar upp satellit – för att kika på Nordkorea

LÄS MER:Storbritannien skulle skjuta upp ”banbrytande” satellit – misslyckades

LÄS MER:Månen kan få egen tidszon

ANNONS