Vad är klockan på månen? Det är något som forskare snart hoppas kunna svara på.
Vad är klockan på månen? Det är något som forskare snart hoppas kunna svara på. Bild: Gregory Bull

Månen kan få egen tidszon

Det är ibland svårt att hålla koll på vad klockan är i olika delar av världen. Men hur står det till med månen egentligen? Nu kan jordens naturliga satellit få en egen tidszon.

ANNONS
|

Intresset för månen av olika rymdorganisationer är rekordhögt, vilket resulterat i ett problem: Vilken tid ska gälla på månen? Det här problemet ska nu få en lösning, skriver Sky News.

Enligt den europeiska rymdorganisationen Esa är flera uppdrag till månen på gång och det finns även planer på att eventuellt etablera månbaser i framtiden. Just därför har flera internationella rymdorganisationer börjat diskutera hur man ska hålla koll på tiden på månen. Diskussionerna har bland annat förts på Esas forskningscenter i Nederländerna under 2022.

– Vi kom överens om hur viktigt och angeläget det är att definiera en gemensam måntids-referens, vilket blir internationellt accepterat och som alla eventuella tekniska system på månen kan referera till, säger Esas navigationssystemingenjör Pietro Giordano till Sky News.

ANNONS

Under tidigare månuppdrag har varje raket haft sin egen tidräkning som fungerar genom antenner anpassade för yttre rymden som användes för att kunna hålla tidsreglage ombord synkade med tiden på jorden.

Att ha en enhetlig och exakt tid på månen hade underlättat navigerande på månen.

Längre dagar men snabbare tid

Men det finns en rad utmaningar för att etablera en specifik måntid. För det första måste berörda parter komma fram till vem eller vilka som ska ansvara för att hålla koll på måntiden.

Samtidigt fungerar klockor annorlunda på månen än vad de gör på jorden.

Månens lättare gravitation gör att klockorna går snabbare där, även om det bara handlar om 56 mikrosekunder snabbare per dag. Samtidigt är ett dygn på månen bra mycket längre, när det kommer till soluppgångar och solnedgångar, jämfört med jorden.

Tidräkningen som organisationerna kommer fram till måste vara praktiska för astronauterna, är forskarna på Esa noga med att påpeka.

– Det kommer att vara något av en utmaning på ytan där, vid ekvatorn, varje dygn är 29,5 (jord)dagar långa. Det inkluderar en 14 dagar lång mån-natt som är iskall, där jorden bara är en liten blå cirkel på den mörka himlen, säger Bernhard Hufenbach, som jobbar inom Esa med frågor som berör dagsljus på månen, till Sky News.

ANNONS

– Men får vi till ett fungerande tidssystem för månen, kan vi gå vidare och göra detsamma för andra planetära destinationer, fortsätter han.

LÄS MER:Nasas toppkandidater – de kan få resa till månen i Artemisprojektet

LÄS MER:Asteroid passerar jorden – närmare än flera satelliter

LÄS MER:”Förbjuden planet” hittad utanför vårt solsystem

LÄS MER:Sverige deltar i Natos nya rymdprojekt

ANNONS