Jakten på gärningsmannen i Maine är över

MAINE. Jakten på gärningsmannen efter den tragiska masskjutningen i Lewiston i USA pågick i två dygn och fick sitt slut i en trailer, där Robert Card hittades död.

ANNONS
|

Polisen lägger nu ett pussel över hela händelseförloppet – bland annat ska Robert Card nyligen ha köpt vapen och även skrivit en lapp med sina bankuppgifter till en nära anhörig.

Psykisk ohälsa tros ligga bakom dådet.

– Det senaste året har han haft en akut episod av psykisk ohälsa, och det har varit en kamp, säger Katie Card, en familjemedlem, till The Daily Beast.

Allt ändrades

I onsdags kväll förändrades livet i Lewiston, en stad med knappt 40 000 invånare i delstaten Maine i USA, på bara några ögonblick.

Det var 18:56 lokal tid som larmcentralen tog emot samtalet från den lokala bowlinghallen, där Robert Card klivit in med ett halvautomatiskt gevär och börjat skjuta. Några civilklädda poliser, som var på en skjutbana alldeles i närheten, åkte dit och var först på plats. Fyra minuter efter att larmet kom anlände också uniformerad polis och en stor mängd resurser tillkallades.

ANNONS

Klockan 19:08 kom en oväntad fortsättning – larmcentralen tog då emot en rad samtal om att det inträffat en skjutning på en bar bara tio minuters bilväg från bowlinghallen. Det visade sig att Robert Card åkt även dit.

Två dygns ”lockdown” är över

Sedan försvann han mer eller mindre spårlöst. Övervakningsbilder på Robert Card släpptes bara en timme efter dådet, och flyktbilen hittades något senare, men jakten skulle komma att pågå under två dygn. 48 timmar då Lewiston och omgivande samhällen har befunnit sig i ”lockdown” – människor har uppmanats att stanna inne och i princip alla butiker, affärer, restauranger och verksamheter har hållit stängt.

Under en presskonferens på lördagsförmiddagen lokal tid kunde polisen berätta mer om jakten – och frågan som alla ställer sig: vad hade Robert Card för motiv till masskjutningarna?

– Det finns en tydlig komponent av psykisk ohälsa i det här. Man ska också komma ihåg att de flesta personer med diagnoser eller psykisk ohälsa inte skadar någon, sa Mike Sauschuca, Maines ”Public safety commissioner” vid presskonferensen.

Han fortsatte:

– Men det finns en paranoia, ett inslag av konspirationsteori. Personen upplevde att människor pratade om honom, det kan även ha varit röster med i detta, som ledde honom till de här specifika platserna, säger Mike Sauschuck.

ANNONS

På en fråga om huruvida polisen tror sig hitta ett mer konkret motiv svarar han:

– Det vi vet är att det finns mycket arbete kvar att göra. Det finns ett stort moln av psykisk ohälsa över det hela. Det är en stor skillnad mellan vad som händer och vad personen kanske tror händer.

Systern: Han hörde röster

Katie Card, som är gift med gärningsmannens bror, har berättat för tidningen The Daily Beast att Robert Card hade problem med just psykisk ohälsa, något som börjat nyligen.

– Jag har känt Rob i hela mitt liv. Han är tyst men den mest omtyckta, hårt arbetande och snälle person som jag vet. Men det senaste året har han haft en akut episod av psykisk ohälsa, och det har varit en kamp, säger hon till The Daily Beast.

Enligt intervjun i tidningen ska mannen sedan några månader tillbaka ha hört röster i sitt huvud och upplevt att de kommit från bowlinghallen och baren där han till slut utförde dådet. Han ska i somras ha befunnit sig en vecka på en vårdinrättning.

Hot mot familjen

När skjutningarna ägde rum ska familjen mycket snabbt ha förstått att det måste vara Robert Card som låg bakom, enligt Katie Card. Och polisen hyllade under lördagens presskonferens familjens agerande.

ANNONS

– Familjen har varit otroligt samarbetsvillig. De tre första personerna som ringde och identifierade skytten var familjemedlemmar. Tyvärr har de fått utstå hot och fått höra saker som att det är deras fel. Man ska veta att vår utredning skulle ha varit mycket svårare om vi inte visste vem Robert Card var. Och ni kan säkert föreställa er hur svårt det måste vara, att ta beslutet att ringa oss och berätta om en nära anhörig, säger Mike Sauschuck.

Under fredagskvällen intensifierades sökandet till ett återvinningsområde som bland annat ägs av det företag som Robert Card arbetat för – det har förekommit uppgifter om att han nyligen förlorat sin anställning, men det är inget polisen har bekräftat i nuläget.

Själva återvinningsområdet, som ligger i Lisbon Falls en kort bilväg från Lewiston, ska ha genomsökts tidigare, men nu sökte man också på en stor parkeringsplats med 50-60 trailers som var fulla med bland annat gammal plast. I en av dessa trailers hittades Robert Card död, vid 20-tiden på fredagskvällen. Han hade skjutit sig själv.

Över 800 tips

– Det har varit ett otroligt intensivt arbete och en fantastisk uppslutning av resurser. Vi har fått in över 800 tips och alla som varit med och sökt har knappt sovit. Vi var oroliga till den allra sista sekunden, säger Mike Sauschuck.

ANNONS

Två vapen hittades i trailern, och ett vapen i flyktbilen, en vit Subaru som hittades i närheten av återvinningsområdet tidigt in i sökandet. Exempelvis sattes det snabbt in dykare i den anslutande floden. I sökandet har man också använt värmekameror, helikoptrar, drönare och en stor mängd teknik. Bland annat har flera fastigheter kopplade till Robert Card genomsökts.

Nu när gärningsmannen hittats är lättnaden påtaglig hos poliskåren, som nu går in i en annan fas av utredningsarbetet.

Exakt hur länge Robert Card befunnit sig i trailern eller varit död är än så länge oklart, liksom vilken typ av planering som dådet föregåtts av.

Meddelande till anhörig

– Han lämnade bland annat efter sig ett pappersmeddelande till en nära anhörig, med koden till sin telefon, bankuppgifter och liknande, säger Mike Sauschuck under presskonferensen.

När lappen skrevs är ännu okänt och polisen jobbar nu på en tidslinje över hela händelseförloppet. Bland annat ska Robert Card ha haft ett flertal vapen, några av dem ska ha köpts alldeles nyligen.

GP har befunnit sig i Lewiston sedan i torsdags och mött invånare och anhöriga – det är ett helt samhälle som är i sorg.

Totalt sköts18 personer till döds på baren och i bowlinghallen i Lewiston. Tre personer får fortfarande intensivvård, ytterligare tio vårdas med oklar status.

ANNONS

Hittills i år har 565 masskjutningar inträffat i USA.

”Väldigt unikt”

Katherine Schweit är advokat, tidigare FBI- agent och expert på just skjutningar.

Hon har också skrivit boken ”Stop The Killing: How to End the Mass Shooting Crisis”. För GP berättar hon om hur ovanlig jakten på gärningsmannen i Maine är.

– Det är en väldigt unik omständighet. En mycket liten andel personer vid den här typen av skjutningar lyckas försvinna, men de som lyckas lämna platsen gör det ofta för att ta livet av sig. Det är nästan alltid män som är de som tar andra människor med sig i döden, säger hon.

Bland mycket annat har Katheringe Schweit gjort en studie över masskjutningar i USA mellan åren 2000 och 2013.

– Det vi såg är att över hälften av den här typen av skjutningar sker i olika business-verksamheter, precis som nu i Maine. Ofta pratar vi om det som skolskjutningar, men över hälften är alltså något annat.

Experten: Ta ”leakage” på allvar

Det är mycket vanligt att psykisk ohälsa spelar en roll.

– Men det är bättre att prata om mentalt välmående, psykisk ohälsa antyder en diagnos. Men diagnoser eller inte – hälften av amerikanerna har någon gång i sitt liv gått igenom svårigheter med sin mentala hälsa, men fått hjälp. Man ska komma ihåg att det inte är psykiska ohälsan i sig som utfört skjutningen, men den har gjort situationen värre.

ANNONS

Katherine Schweit tror på att ta ”leakage” på större allvar som en lösning på problemen med masskjutningarna i USA.

– ”Leakage” är när en person säger något som får den som lyssnar att förstå att personen vill genomföra något våldsamt. Leakage inträffar i nästan alla fall men viftas oftast bort, för personen har kanske inte gjort något våldsamt tidigare och upplevs vara en snäll och vanlig person.

Enligt Katherine Schweit går 80 procent av de som fått någon varningssignal tillbaka till personen som "läckt" sina intentioner.

– Då blir de lugnade och övertygade om att personen inte är ett hot. Men den här informationen borde gå vidare till polis och myndigheter. Det är den stora utmaningen i USA: vi vill inte se när någon i vår närhet utgör ett potentiellt hot, säger hon.

Stor andel självmordsbenägna

Det finns många olika varningssignaler att titta efter.

– Det är ofta väldigt tydligt: personen slutar att ta sin medicinering, ger bort saker de äger eftersom de planerar att ta livet av sig. Det mentala välmåendet blir allt sämre hos personen, säger Katherine Schweit.

Hon fortsätter:

– FBI:s experter har kommit fram till att upp emot 40 procent av gärningsmännen vid masskjutningar som vi studerat har haft en intention att ta sitt liv. Så när folk tvekar att berätta för någon om en person som uppvisar varningstecken, så tänker de att de ”skvallrar” på personen. Men att berätta är att skaffa hjälp. Och det är en enorm börda livet ut om man är den som inte gjorde något.

ANNONS

Liksom efter varje masskjutning I USA har en diskussion om vapenlagar blossat upp bland både politiker och befolkning – vad tänker du om det?

– Jag tänker att oavsett om det gäller attityder eller lagar… Vi lever just nu i en kultur där vi accepterar vapen, och det kommer därför att vara svårt att göra något för att ha en stor inverkan på vapenvåldet i USA, säger Katherine Schweit.

LÄS MER:Jakten på gärningsmannen i Maine är över

LÄS MER:Melissa bor minuter från platsen för masskjutningen: ”Som ett slag i magen”

LÄS MER:Familjen skyddade varandra i ett hörn under masskjutningen i Maine

LÄS MER:Det här har hänt: Tidslinje över masskjutningen i Maine

ANNONS