Aviv, Raz och mamma Doron släpptes ur gisslan i fredags och fick återigen krama pappa och make Yoni Asher.
Aviv, Raz och mamma Doron släpptes ur gisslan i fredags och fick återigen krama pappa och make Yoni Asher. Bild: Israel Defence Forces

Israeliska gisslan berättar om sin tid hos Hamas

Nära 60 israeliska kvinnor och barn har släppts ur Hamas gisslan sedan vapenvilan trädde i kraft i fredags. Sakta börjar de berätta om hur tiden hos Hamas var.
De fick, mer eller mindre, mat varje dag. Vissa var i tunnlar, andra fick sova i plaststolar.
– Barnen fick inte föra oväsen, berättar Thomas Hand, pappa till en av gisslan.

ANNONS
|

Thomas Hand fick återigen krama sin nioåriga dotter Emily i lördags, som Hamas togs som gisslan från en kibbutz den 7 oktober. Han berättar att återföreningen blev precis som han hade föreställt sig det. Dörren öppnades och de sprang mot varandra.

– Jag tror att jag kramade henne alldeles för hårt, säger han i en intervju med CNN.

Men Thomas, som under flera veckor har levt i tron att Emily hade dött under attacken, märkte snabbt att hans dotter hade förändrats. Inte bara för att hon har gått ned i vikt under fångenskapen, utan även för att hon inte pratade som vanligt.

ANNONS

– Den mest chockerande delen med att möta henne var att hon bara viskade. Man kunde inte höra henne. Jag behövde närma mitt öra mot hennes läppar. Barnen fick inte föra oväsen.

Enligt Thomas Hand har Emily berättat att de inte blev slagna, och att barn fick rita och spela kort ibland. Gisslan ska också ha fått vatten och tillräckligt med mat för att överleva, säger han.

Plaststolar och kvävande rum

Även 78-åriga Ruti Munder blev kidnappad av Hamas den 7 oktober tillsammans med sin man. Deras son dog i attacken.

Hon berättar att hon och de andra i gisslan som var med henne kunde få ris, kyckling och ost i början av fångenskapen. Barn fick även godis.

– Vi var okej, säger Ruti Munder till tv-kanalen 13, enligt AP, i måndags.

Men efter en tid började maten sina och gisslan var hungriga. De sov i plaststolar eller på golvet och hölls i ett rum som Ruti Munder beskriver som ”kvävande”. De fick inte öppna persiennerna.

Thomas Hand trodde att hans dotter hölls som gisslan i någon av Hamas underjordiska tunnlar. Men så var inte fallet. Det har visat sig att Emily flyttades mellan olika hus flera gånger, tillsammans med hennes kompis Hila och Hilas mamma, Raaya.

ANNONS

Hamas ledare träffade gisslan i tunnel

Det finns dock gisslan som har hållits i tunnlarna under fångenskapen, rapporterar tidningen Haaretz. Den här gruppen verkar också ha haft det tuffare än de gisslan som hölls ovan jord. Dels för att de inte fick mycket mat, mest ris och bröd, men även för att de inte fick se dagens ljus. Det berättar Eyal Nouri, brorson till 72-åriga Adina Moshe, som släpptes av Hamas på fredagen.

– Hon behövde anpassa sig till solljuset, säger han enligt NBC, som hänvisar till AP.

Enligt The Times of Israel ska Hamas-ledaren, Yahya Sinwar, ha talat till flera gisslan i en tunnel i Gaza den 7 oktober, efter att de blev kidnappade. Han ska ha sagt att de att de skulle behandlas bra.

Oavsett om gisslan levde i en tunnel eller i hus och vad de gått igenom under fångenskapen, behöver de också hantera verkligheten de kommer tillbaka till. Vissa har fått sin familj tillbaka, som Doron och hennes två döttrar som har återförenats med pappa Yoni Asher.

Splittrade familjer

Men när Noam och Alma Or, 13 och 17 år, släpptes på lördagen var inte deras föräldrar som väntade i Israel, utan farföräldrarna. Det var då de fick veta att mamma Yonat mördades den 7 oktober. Pappa Dror är fortfarande försvunnen. Även Thomas Hand behövde berätta för Emily att hennes bonusmamman dog under attacken.

ANNONS
Ruth Munder var bland de första gisslan som Hamas släppte i fredags, dagen när den tillfälliga vapenvilan inleddes.
Ruth Munder var bland de första gisslan som Hamas släppte i fredags, dagen när den tillfälliga vapenvilan inleddes. Bild: Israel Defence Forces

Många som släppts i gisslan har också splittrats från andra nära och kära som fortfarande sitter gisslan hos Hamas. Thomas Hand önskar att Rayaa, som tog hand om Emily under fångenskapen, ska släppas. Som alla andra israeliska män som Hamas kidnappade, har inte Ruti Munders man, Avraham, frisläppts heller.

Lång återhämtning

De flesta som har släppts från Hamas mår fysiskt bra, trots att de har tappat några kilon under de senaste veckorna. En annan fråga är dock hur fångenskapen har påverkat dem mentalt. Det finns en särskild oro över hur fångenskapen kan ha drabbat barnen.

Thomas Hand gråter när han berättar att dottern Emily trodde att hon hade suttit i gisslan i ett år.

– Det var ett slag i magen. Ett år ... säger han.

Sheba medical centers barnsjukhus har tagit hand om de flesta barn som har släppts ur gisslan sedan i fredags. Itai Pessach, chef för barnsjukhuset, säger att han är förväntansfull men att det mycket arbete återstår.

– Vi förstår att, trots att de verkar vara på väg att återhämta sig fysiskt, är det en mycket, mycket lång väg att gå innan de har återhämtat sig, säger han till CNN.

LÄS MER:Hamas: 10-månaders israelisk bebis i gisslan död

LÄS MER:Hamas kidnappade hans syster: ”Jag saknar verkligen henne”

LÄS MER:Blinken ber Israel stoppa bosättarvåldet

LÄS MER:Fler gisslan kan utväxlas – hopp om längre paus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS