IS tar på sig terrordådet i Moskva

Enligt ryska myndigheter har över 130 personer bekräftats döda i det terrordåd som utfördes i ett konserthus i Moskva på fredagen. IS har tagit på sig dådet, och personer vittnar om kaoset som bröt ut när skyttarna öppnade eld.
Putins första ord efter attacken i tv-sänt tal: ”blodig terrorattack”.

ANNONS
|

Konsertbesökarnas glada förväntan förvandlades till fasa när minst tre kamouflageklädda män klev in och urskillningslöst öppnade eld i konsertsalen Crocus City Hall på fredagskvällen.

Foton och filmer som spridits inifrån konserthuset målar upp en kaotisk och panikartad bild av vad som inträffat. På jakt efter offer rörde sig gärningsmännen såväl inne i själva konsertsalen som runt i fastighetsentrén, och besökarna på plats antingen flydde eller sökte skydd på alla sätt de kunde.

I ett klipp syns till synes livlösa kroppar liggandes på en soffa i foajén, i ett annat ser man gärningsmännen öppna eld mot en grupp människor som desperat söker skydd i ett hörn.

ANNONS

Någon form av explosion inträffade i samband med dådet och en kraftig brand utbröt som följd. Ett enormt, svart rökmoln reste sig över området, och en tid senare rapporterade rysk media hur fastighetens tak hade börjat kollapsa.

I ett tv-sänt tal kallar Rysslands president Vladimir Putin dådet för en blodig terrorattack, enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

LÄS MER:Putin första ord efter dådet: ”Blodig terrorattack”

Vittnet Mikhail: ”Monstruösa händelser”

Rysslands statliga utredningskommitté skriver på Telegram att 133 personer har bekräftats döda och minst 145 personer ska vårdas på sjukhus. Dödssiffran har stigit allteftersom resterna av konserthuset sökts igenom.

Den självständiga ryska nyhetssajten Meduza har publicerat ett vittnesmål från Mikhail Golikov, chefsdirigent i symfoniorkestern Leningrad Region State Symphony Orchestra som spelade i konsertlokalen när terrorattacken skedde.

– Det är monstruösa händelser som skett. Först hörde jag bara skott I foajén, men sedan hördes de i konserthallen. Då ledde jag orkestern av scenen. Gudskelov så var ridån nere och vi var bakom den. Vi lämnade scenen snabbt, bokstavligen på en minut, säger Mikhail Golikov, till Meduza.

Han uppger att ingen ska ha skadats eller dödats bland musikerna i orkestern.

– Själv är jag ännu i chocktillstånd. Det viktigaste är att jag fick ut min orkester – vi är alla helskinnade, alla är vid liv.

ANNONS

”Fanns ingenstans att ta vägen”

Enligt Meduza ska en rysk journalist ha befunnit sig i konsertlokalen. Journalisten beskriver hur hon först inte förstod att det var en pågående skottlossning.

– Det var först efter att vi insåg att biljettkontrollanterna började springa från den översta våningen som folk började röra på sig. Vi sprang mot byggnadens mitt men det sköts även under oss. Det fanns ingenstans att ta vägen. Vi låg bara på golvet och väntade, säger journalisten enligt Meduza.

Ett annat vittne beskriver hur hon försökte skydda sin väns mamma, som fick panik när skottlossningen närmade sig konsertsalen.

– Personer i skottsäkra västar sköt på nära håll, det spelade ingen roll mot vem. De sköt på äldre människor och in i folkmassan som hade samlats nära utgångarna. Vi lade oss ner på golvet och jag lade mig över min väns mor, eftersom hon hade börjat få panik och stod som förstenad. Två män hjälpte oss ut, när de såg att jag inte kunde lyfta min väns mor och att min vän grät av rädsla och kvävdes av röken, säger vittnet till Meduza.

En kvinna lägger ner blommor vid staketet utanför konserthuset.
En kvinna lägger ner blommor vid staketet utanför konserthuset. Bild: Vitaly Smolnikov

Uppgifter: Flera gripna

Terrorgruppen IS tog sent på fredagen på sig dådet. På Telegram skriver gruppen att medlemmar "attackerade en stor folksamling i utkanten av Rysslands huvudstad Moskva".

ANNONS

Enligt New York Times bekräftade USA, strax efter Telegrammeddelandet, att det handlar om det Afghanistanbaserade IS Khorasan, även kallad IS-K.

Terrorgruppen ligger bland annat bakom självmordsattacken vid Kabuls flygplats i augusti 2021 då minst 169 människor dödades.

Fakta: IS Khorasan

IS Khorasan (Islamiska staten i provinsen Khorasan eller IS-K) tog form omkring 2014–2015 och har samma salafi-jihadistiska ideologi som IS i stort. Till en början samlade rörelsen medlemmar från andra våldsamma islamistgrupper, bland annat pakistanska Tehreek-e-Taliban, som svor trohet till IS.

Namnet togs från den historiska regionen Khorasan, som omfattade ett område som i dag sträcker sig över nordöstra Iran, norra Afghanistan och södra Turkmenistan. Namnet kom ursprungligen från forntida persiska språk och betydde ungefär "där solen går upp", syftandes på ett land i öst.

USA stämplade IS-K som en terrorgrupp i januari 2016. Dess ledare Sanaullah Ghafari pekades ut som en av de mest eftersökta terrorledarna i världen innan svårverifierade uppgifter gjorde gällande att han 2023 dödades av talibaner i Afghanistan.

Organisationen, som bedöms samla omkring 5 000 medlemmar, har tillskrivits en rad dåd i Afghanistan, både före och efter talibanernas maktövertagande. Gärningsmän med koppling till IS-K misstänks också för attentat i Pakistan.

Källa: TT

Elva personer ska ha gripits, enligt den ryska säkerhetstjänsten. Fyra av dessa ska ha varit direkt involverade i attacken mot konserthuset och Putin ska ha informerats om gripandena av FSB:s högste chef.

Enligt de obekräftade uppgifterna som sprids i rysk media ska en bil ha stoppats i regionen Brjansk under natten. Ytterligare två misstänkta ska ha flytt platsen, rapporterar Tass med hänvisning till en lokal politiker.

Enligt Putin ska de misstänkta gärningsmännen varit på väg mot Ukraina, vilket även den ryska säkerhetstjänsten hävdat efter dådet, skriver rysk media. Kiev har nekat till all inblandning i attentatet.

Under lördagskvällen uttalade sig Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efter dådet, skriver AFP enligt Omni.

– Vad som hände i går i Moskva är uppenbart – Putin och resten av avskummet försöker bara skylla det på någon annan, säger han.

Han ska även tillägga att de ryssar som skickats till sin död i Ukraina istället kunde ha bekämpat terrorism i Ryssland, enligt samma källa.

ANNONS

LÄS MER:Här öppnar gärningsmännen eld i konserthuset Crocus utanför Moskva

USA ska ha varnat Ryssland

USA bekräftar att man för några veckor sedan varnade ryska myndigheter om en planerad terrorattack, uppger Vita huset timmarna efter attacken.

– Tidigare den här månaden hade den amerikanska regeringen information om en planerad terroristattack i Moskva som möjligen skulle riktas mot "större sammankomster" i Moskva, sade Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Watson sade att president Joe Bidens regering agerat i enlighet med en sedan länge överenskommen "varningsplikt". Den går ut på att USA varnar länder eller grupper när man får underrättelseinformation om specifika hot om att kidnappa eller döda flera offer.

Putin hyllar vårdpersonal

Rysslands president Vladimir Putin ska ha informerats om händelsen och hur utredningen fortskrider, rapporterar ryska statliga nyhetsbyrån Ria. Enligt deras uppgifter har cheferna för underrättelsetjänsten FSB, utrikes- och inrikesministeriet samt det ryska nationalgardet rapporterat direkt till Putin.

Enligt ryska statsmediet Tass har Putin också informerats om skadeläget för de drabbade, och skickat lyckönskningar samt hyllat vårdpersonalen som arbetat med det inträffade. Lyckönskningarna förmedlades genom vice premiärminister Tatjana Golikova.

LÄS MER:Expert efter terrorattack: Kommer bli restriktioner

LÄS MER:Moskvadådet: "Automateld och fruktansvärda skrik"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS