Kvinnor i Oslo demonstrerar mot den iranska regimen under hösten 2022.
Kvinnor i Oslo demonstrerar mot den iranska regimen under hösten 2022. Bild: Javad Parsa

Irans moralpolis ska läggas ned – möts av kritik

Över 400 personer uppges ha dödats och ungefär 14 000 gripits av den iranska regimen under intensiva protester i landet. Efter nästan tre månader av demonstrationer meddelar nu myndigheterna att den ökända moralpolisen läggs ned, enligt AFP.

ANNONS
|

I mitten av september i år greps Mahsa Amini av den iranska moralpolisen för att inte ha följt den religiösa klädkoden som är lagstadgad i landet. Håret ska täckas och kläderna vara löst sittande. Mahsa Aminis hijab, som ska täcka håret, gjorde inte det så som lagen kräver.

Tre dagar efter gripandet i Teheran avled 22-åringen i häktet. Enligt iranska myndigheter dog hon av en hjärtattack men hennes familj meddelar att hon inte har haft några hälsoproblem sedan innan. Flera vittnen har dessutom sett moralpolisen misshandla Mahsa Amini under gripandet.

Efter Aminis begravning bröt protester ut mot det politiska styret och president Ebrahim Raisi.

ANNONS

Sedan dess har demonstrationerna pågått kontinuerligt i landet och enligt nyhetsbyrån TT har nästan 450 personer dödats under demonstrationerna och uppemot 14 000 personer gripits.

Moralpolisen läggs ned

Under söndagen meddelade så den iranska åklagarkammaren att moralpolisenheten ska läggas ned, enligt AFP.

Moralpolisen har funnits sedan 2005 och uppgiften är att kontrollera så att bland annat hijab-lagen efterlevs av landets kvinnliga medborgare. Sedan revolutionen 1979 har det Iranska styret varit religiöst och hijab-lagen har funnits sedan 1983.

Under lördagen meddelades från iranska nyhetsbyrån Isna att parlamentet ska se över lagen. Mer detaljer än så framgår inte av meddelandet men idag fortsätter alltså åtgärderna från det iranska styret. En mängd politiska röster är dock kritiska till beskedet.

Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström skriver på twitter att avskaffandet av moralpolisen är ”en trolig skenmanöver” och att det inte bara är slöjtvånget iranska folket protesterar mot – ”det är det iranska brutala styret”.

Norges stortings president Masud Gharahkhani (Arbetarpartiet) är också tveksam till effekterna av att moralpolisen läggs ned.

Till den norska tidningen Dagbladet skriver han i ett sms att ”det spelar ingen roll vad regimen kallar moralpolisen, deras brutalitet och våld fortsätter”.

LÄS MER:Exiliranska demonstranter fyllde Götaplatsen

LÄS MER:Iran ser över lag om huvudsjal för kvinnor

LÄS MER:Iranier firade landslagets förlust – sköts ihjäl

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS