Indiens premiärminister Narendra Modi är, minst sagt, inte glad över den nya BBC-dokumentären om hans politiska karriär.
Indiens premiärminister Narendra Modi är, minst sagt, inte glad över den nya BBC-dokumentären om hans politiska karriär. Bild: Rafiq Maqbool

Indien stoppar BBC-dokumentär

Den indiska regeringen har åberopat nödlagar för att stoppa en BBC-dokumentär från att sändas. Filmen undersöker premiärminister Narendra Modis roll i de våldsamma upploppen i delstaten Gujarat, där nära tusen muslimer dödades 2002.

ANNONS

”India: The Modi Question”, en dokumentär i två delar från BBC, har skapat kontrovers i Indien, rapporterar The Guardian. I filmens första del undersöks Narendra Modis väg upp genom partiet Bharatiya Janatas hierarki och hur han blev chefminister i delstaten Gujarat.

Den särskilt besvärande delen handlar om Modis hantering av upploppen i delstaten 2002. Premiärministern har i årtionden behövt försvara sig mot anklagelser om att han varit delaktig i våldet som bröt ut efter att 59 hinduiska pilgrimer dött på ett tåg som satts i brand.

Händelsen skylldes på den muslimska befolkningen och i de efterföljande upploppen dödades nära tusen muslimer. Polisen anklagades för att inte ingripa och Modi kritiserades för att inte göra tillräckligt för att skydda minoritetsbefolkningen från de hinduiska extremisterna.

ANNONS

”Etnisk rensning”

BBC har också avslöjat dokument som visar att västerländska diplomater och den brittiska regeringen vid tidpunkten kritiserade Modi. I en regeringsrapport ska författarna ha skrivit att upploppen bar ”alla kännetecken för etnisk rensning”.

Den första delen sändes i Storbritannien i förra veckan. I Indien har den ännu inte visats, men delar av innehållet har spridits på sociala medier. Den indiska regeringen har reagerat kraftigt, och kallat filmen ”propaganda”.

– Partiskheten, bristen på objektivitet och, uppriktigt sagt, ett fortsatt kolonialt tänkesätt är uppenbart synliga, säger Arindam Bagchi, talesperson för utrikesministeriet, enligt The Guardian.

Under helgen utfärdade Indiens informationsministerium riktlinjer som förbjöd visningen av klipp från filmen, med stöd av lagstiftning från 2021 som låter regeringen blockera information ”i nödfall”.

BBC försvarar sig

Kanchan Gupta, rådgivare vid ministeriet, säger att regeringen har beordrat Youtube och Twitter att stänga ner dussintals konton som har delat klipp från dokumentären, för att de ”underminerar Indiens självständighet och integritet” och ”riktar ogrundade anklagelser”.

– Videor som delar BBC Worlds fientliga propaganda och anti-indiska skräp, förklätt som en ”dokumentär”, på Youtube, och tweets som länkar till BBC-dokumentären har blockerats, skriver Gupta på Twitter.

BBC säger i ett uttalande att dokumentären är ”rigoröst efterforskad i enlighet med högsta redaktionella standarder”.

ANNONS

LÄS MER:Man kissade på passagerare ombord på flygplan

LÄS MER:Urinerade på medpassagerare – Air India får böta

LÄS MER:Indisk prideparad med krav på ökade rättigheter

ANNONS