Skotsk whisky blir allt populärare i Indien, som nu importerar störst volym i världen.
Skotsk whisky blir allt populärare i Indien, som nu importerar störst volym i världen. Bild: Hasse Holmberg

Indien går om Frankrike i whiskyimport

Se upp Frankrike! Nu kör Indien om. Åtminstone när det gäller konsumtionen av skotsk whisky. Jättenationen har fått smak för de destillerade dryckerna från Skottland och importerar nu störst volym i världen.

ANNONS
|

2021 exporterades 219 miljoner flaskor skotsk whisky till Indien, enligt den skotska whiskyorganisationen SWA. Därmed gick Indien om Frankrike och blev det land som importerar störst volym skotsk whisky i världen, skriver BBC.

Störst värde – närmare tolv miljarder kronor – importerar fortfarande USA för.

Under lång tid har den billigare typen blended whisky varit nummer ett på indiernas whiskylista. På senare tid har dock skotsk single malt blivit mer spridd bland de indiska whiskyläppjarna, vars köpkraft har ökat.

200 procents ökning på tio år

Exportvolymen till landet har ökat med mer än 200 procent under det senaste årtiondet, men trots det tror exportörer att det finns än mer utrymme att växa, enligt BBC. Indien lägger 150 procent importtariff på varje flaska, främst tack vare de inhemska producenternas lobbyarbete. Skottarna hoppas att ett kommande handelsavtal mellan Indien och Storbritannien kan göra det än mer lönsamt att exportera till den indiska marknaden.

ANNONS

I ett uttalande skriver SWA att ett handelsavtal där tariffen sänks kan leda till en extra tillväxt om 1 miljard pund över de kommande fem åren.

Förutom i Indien ökade exporten av skotsk whisky tvåsiffrigt till Taiwan, Singapore och Kina. Därmed blev Asien-Stillahavsregionen den största regionala marknaden för skotsk whisky, före den Europeiska unionen.

LÄS MER:Unga vuxna i Japan dricker ”för lite” alkohol

LÄS MER:”Whiskykriget” avslutas – Kanada och Danmark sluter fred efter nästan 40 år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS