Ikea i Storbritannien har avslöjat receptet för sina köttbullar så att folk som befinner sig i "lockdown" kan laga dem i hemmet.
Ikea i Storbritannien har avslöjat receptet för sina köttbullar så att folk som befinner sig i "lockdown" kan laga dem i hemmet. Bild: Ikea

Ikea avslöjar receptet på köttbullar

Framgångsreceptet att låta kunderna själva låta montera ihop sina möbler är känt sedan länge. I coronakrisen tar nu Ikea i Storbritannien konceptet ett steg längre genom att låta kunderna sätta ihop ingredienserna till deras kändaste maträtt.

ANNONS
|

För att begränsa smittspridningen har möbeljätten Ikea stängt ner restaurangerna i sina köpcenter i Sverige.

I många andra länder som i till exempel Storbritannien har varuhusen helt stängts ner. Det innebär att den som längtar efter efter Ikeas välkända köttbullar inte längre kan äta dem. Åtminstone inte färska.

Köttbullarna säljs visserligen frysta i Swedish Food Market, matbutikerna som brukar vara placerad efter kassorna i varuhusen, men nu avslöjar Ikea i Storbritannien receptet så att var och en kan göra dem hemma.

Nyheten har fått stor spridning och har rapporterats av flera brittiska medier som till exempel The Independent och Evening Standard.

ANNONS

LÄS MER:Teorin: Därför har en kraftig coronatopp uteblivit i Göteborg

LÄS MER:Tegnell om smittspridningen i Göteborg: "Förstår oss inte riktigt på det"

Kanske är längtan efter köttbullar större utanför Sveriges gränser, där "swedish meatballs" måhända är en större "grej". Kanske har vi svenskar i stor utsträckning egna helt fungerade recept nedärvda i generationen väl förvaltade av mor- och farföräldrar.

LÄS MER:Fyra uteserveringar i Göteborg hotas av stängning efter corona-slarv

Ikea i Sverige ovetandes

Hur som helst skriver nu Ikea i alla fall ut receptet till både sina köttbullar och gräddsåsen som de brukar serveras med.

Ikea har även tagit fram en klassisk bruksanvisning för tillagningen i samma stil som de flesta känner igen efter att någon gång ha köpt en möbel på varuhuset.

När GP är i kontakt med pressavdelningen på Ikea Sverige känner man inte till nyheten utan ber att få återkomma. Vi får därför vänta med svar på om receptet på svenska köttbullar är det samma i England som de som lagas i till exempel varuhuset i Älmhult.

Efter artikelns publicering återkom Ikea Sverige med ett svar. Företaget meddelar att det riktiga köttbullereceptet är en företagshemlighet, och att versionen som förmedlats till de brittiska kunderna är "ett alternativ som är lika gott och som lätt kan lagas hemma".

För att laga Ikeas brittiska alternativköttbullar är det bara att följa receptet nedan.

Så gör du Ikea köttbullar hemma:

Recept för fyra personer. Cirka 16 till 20 köttbullar

* 500 g nötfärs

* 250 g fläskfärs

* 1 finhackad lök

* 1 vitlöksklyfta (finhackad eller pressad)

* 100 g ströbröd

* 1 ägg

* 5 matskedar mjölk

* Salt och peppar efter egen smak

Så gör du gräddsåsen:

· En skvätt olja

· 40 g smör

· 40 g vetemjöl

· 150 ml grönsaksbuljong

· 150 ml köttbuljong

· 150 ml vispgrädde

· 2 tsk sojasås

· 1 tesked Dijonsenap

ANNONS