Hyreskris i Australien när inflationen slår till

Australien befolkning brukar klara sig bättre ekonomiskt än många andra länder, men nu har stressen över höjda bolån, hyror och dyrare priser genom inflationen även nått hit. Med rekordmånga immigranter som åter igen söker sig till landet och som vill ha snabba boenden har en svårlöslig ekvation uppstått.
– Jag var skitstressad, berättar Julia Nordlund om sin flytt till landet.

ANNONS
|

Det regnar på gatan intill hyreshuset där det hålls en lägenhetsvisning. Det avskräcker inte kön med människor som har kommit hit för att ta en titt på mini-tvåan som ligger i Potts Point i centrala Sydney. En av dem är fransmannen Hugo Schlanger. Han söker desperat efter nytt boende sedan han nyligen vräktes från sin etta – efter att ägaren hittills i år ville höja hyran två gånger, något som Hugo motsatte sig.

– Agenten skickade ett brev och sa att jag måste flytta ut, men gav ingen anledning, säger Hugo och medger att han nu kommer behöva betala “dubbelt så mycket i hyra för en ny lägenhet”.

ANNONS

Faktum är att hyrorna i Sydney och andra storstäder i Australien har skenat det senaste året, där Sydney leder ligan med runt 19 procents ökning medan genomsnittet för delstatshuvudstäderna ligger på omkring tolv procent. Trots att den lilla tvåan är nedgången så är det många på visningen och månadsyran på motsvarande 17 000 kronor kommer någon av besökarna nappa på, menar Ian Campbell, mäklaren som håller i visningen. Enligt honom handlar den nuvarande bostadskrisen om utbud och efterfråga.

– Problemet är utbudet och att ingen förväntade sig att efterfrågan skulle vara så stark, säger Ian.

Ian Campbell, mäklaren som håller i visningen som Hugo Schlanger är på. Enligt honom handlar den nuvarande bostadskrisen om utbud och efterfråga.
Ian Campbell, mäklaren som håller i visningen som Hugo Schlanger är på. Enligt honom handlar den nuvarande bostadskrisen om utbud och efterfråga. Bild: Johan Augustin

Faktum är att det knappt finns några lediga lägenheter, den nationella vakansgraden har krupit under en procent, samtidigt som den samlade nettomigrationen till landet är 700 000 människor för 2023 och 2024 – personer i jakt på snabba boende. Samtidigt som många migranter söker sig till de största städerna efter pandemin för att arbeta eller studera så menar Ian att regeringen borde locka dem till mindre regionala städer istället.

– Man borde förflytta bolag dit, säger han och menar att regeringen även borde se till så att det finns billiga hyreslägenheter på orterna.

Australien blir dyrare

Den australiensiska ekonomin anses stark och relativt skyddad, jämfört med andra i-länder. Den fortsatt höga inflationen och de många räntehöjningarna har dock skapat en stress hos en stor del av befolkningen som inte vet hur de ska klara vardagen. I ett stort hus med havsutsikt vid Manly Beach bor svenska Fredrik och Petra Orrenius med sina tre döttrar. De har kallat Sydney sitt hem i 15 år och har sett kostnaderna dra iväg, framför allt under det senaste året.

ANNONS

– Allt är mycket dyrare nu, säger Petra Orrenius.

Hyran, för huset med fyra sovrum, ligger på motsvarande 50 000 kronor i månaden, och familjen hyr ut ett extra rum på tomten till svenska backpackers för att dra ner sin egen hyra. Petra målar upp en “utmanande” situation i Sydney som är “oroväckande”.

– Det kan bli tufft för våra barn att komma in på bostadsmarknaden.

Det som nu sker på bostadsmarknaden beskrivs i termerna “rent stress” och “mortgage stress” där undersökningar visar att tre miljoner australiensare nu känner stress över att inte kunna betala hyran och runt en fjärdedel av de belånade hushållen vet inte hur de ska kunna betala tillbaka sina lån. Den stressen märks även av i Brisbane som är Queenslands delstatshuvudstad.

Fastighetsmäklaren Peter Evans säger att Brisbanes växande befolkning gör att det knappt finns några lediga lägenheter i staden, samtidigt som hyrorna skjuter i höjden.

– Dessutom gör de stigande räntorna att allt fler lägger köp-planerna på is, och istället väljer att hyra – vilket ytterligare ökar efterfrågan på hyreslägenheter, säger han.

Det pågår diskussioner från politiskt håll att eventuellt sätta ett tak på hyreshöjningarna i landet. Ett förslag som bör skrotas menar Peter Evans.

– Att straffa investerare genom att sätta ett hyrestak skulle innebära en katastrof för de som äger investeringsfastigheter och kan enbart leda till en ännu större utbudsbrist.

ANNONS

Letade boende från Sverige

Att det redan råder utbudsbrist på lägenhetsmarknaden bekräftar ytterligare en svensk som kom till Sydney precis innan nyår. Julia Nordlund började leta efter boende i Sydney medan hon fortfarande befann sig i Stockholm, tillsammans med sin australiensiske make och dotter.

– Jag var skitstressad, jag tänkte att man inte kan flytta utan boende, säger Julia.

Familjen fick dock inget napp utan fick flytta in hos svärföräldrarna som bor i Sydney och började gå på visningar i början av året i vad Julia beskriver som en “pressad stämning”.

Julia Nordlund var ”skitstressad” inför sin flytt till Sydney. Det fanns knappt några bostäder att söka.
Julia Nordlund var ”skitstressad” inför sin flytt till Sydney. Det fanns knappt några bostäder att söka. Bild: Johan Augustin

– Det kunde komma hundra personer på en visning, säger hon och betonar att det är svårt att som utlänning bli prioriterad när båda makarna heter Nordlund i efternamn.

Så småningom hittade paret dock en trea i Manly för motsvarande 35 000 kronor i månaden, en summa som låg på familjens “smärtgräns” där lägenheten, som ofta är fallet i Australien ligger långt under Sveriges standard, utan till exempel vitvaror.

– Vi hade kackerlackor i badrummet, säger Julia som fick en chock när hon tog över den ostädade lägenheten.

De senaste månaderna har hon även häpnat över de australiensiska priserna.

– Allt är dyrare här. Maten är ju 50 procent dyrare än hemma, säger hon.

ANNONS

Att köpa ett eget boende kommer inte på tal i nuläget, eftersom “det inte är värt det”.

– Det är en jättesvår marknad. Den fluktuerar för mycket.

Australiens ekonomi

I början av maj höjde Australiens centralbank RBA styrräntan till 3,85 procent, för elfte gången på ett år, vilket är ett ränteläge som inte har setts till på över elva år. Det stora antalet höjningar på kort tid har inte setts till sedan slutet på 1980-talet. Ekonomer varnar för att det kan bli fler räntehöjningar sedan RBA vill få ner inflationen rejält, eftersom den enbart har minskat till sju procent under det första kvartalet. Under året kommer runt 900 000 hushåll i Australien behöva omförhandla sina lån och därmed utsättas för ytterligare stress.

Källa: RBA

LÄS MER:Nu blir det grönt ljus för tunga droger i Canberra

LÄS MER:Så ska Australien gå från fossilmakt till grön framtid

LÄS MER:Första vilda koalorna har fångats in och vaccinerats mot klamydia

ANNONS