Här är GP:s satsning inför valet i USA

Det amerikanska valet närmar sig. Men vad är Super Tuesday? Hur påverkar valresultatet egentligen oss i Sverige? Och varför vinner inte den presidentkandidat som har flest röster?
Det och mycket mer kommer du få svar på i GP:s rapportering inför USA-valet.

ANNONS
|

Få det senaste om det amerikanska presidentvalet – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ taggen Val i USA och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något.

Klicka här för att följa Val i USA.

Under supervalåret 2024 går över en fjärdedel av jordens befolkning till valurnorna. Ett av de valen GP:s läsare visar allra störst intresse för är det amerikanska presidentvalet som går av stapeln den femte november i år.

För att möta efterfrågan på amerikanska nyheter så växlar GP nu upp sin bevakning med en reporter på plats i USA. Adrianna Pavlica har rapporterat från New York sedan 2021 och ni har kunnat följa hennes reportage från landet bland annat här i GP, då hon till exempel skrivit om Boca Chica Village som var en idyll innan Elon Musk tog över stan, samt rapporterat direkt från masskjutningen i Maine där 18 människor miste livet.

ANNONS

Adrianna kommer resa runt i landet och prata med väljare om det som spelar roll för dem – bland annat migrationen, abortfrågan och kulturkriget. Ni ska få följa med nära människors vardag, som till exempel kvinna som lever tillsammans med sin AI-pojkvän. Men också träffa en familj som flytt demokratiska Kalifornien för att få andra Trump-väljare som sina grannar i ett republikanskt Texas.

Britt-Marie Mattsson är för många ett välbekant ansikte, kanske framförallt i dessa sammanhang. Hon är Göteborgs-Postens USA-expert och har bevakat amerikansk politik i fem decennier, samt intervjuat många av världens mäktigaste personer. Hon kommer att fortsätta leverera knivskarpa analyser och bidra till rapporteringen med sitt enorma kunnande.

Från och med tisdagen den 5 mars kommer ni läsa Adriannas första reportage, från delstaten Alabama som hamnat i strålkastarljuset efter domen att nedfrysta IVF-embryon nu kan räknas som barn.

LÄS MER:Alabamas HD: Frusna embryon för IVF kan räknas som ”barn”

LÄS MER:Matthew har sålt cannabis hela sitt liv – nu kan han göra det lagligt

LÄS MER:Situationen vid amerikanska gränsen är utom kontroll

ANNONS