Här är årets bästa internationella bilder 2023

Märkliga djur, mäktiga naturupplevelser och känslosamma möten. Nu har vinnarna av Siena International Photo Awards 2023 korats, där storslagna fotografier fångar världen och mänsklighetens olika uttryck.

ANNONS
|

För det nionde året i rad har den årliga fototävlingen, Siena International Photo Awards 2023, avgjorts i italienska Siena.

Juryn har valt bland tiotusentals bilder som skickats in av både professionella och amatörfotografer från 156 olika länder.

Bilden som utsetts till ”Årets bild” visar en familj som tar ett känslosamt farväl när kriget i Ukraina tvingar dem isär, något som bildsätter det som många ukrainare behövt genomleva under det senaste året.

Här är bilderna som kommit på första plats i tävlingen.

Årets bild
Bild: Salwan Georges / Siena International Photo Awards 2023

”Georgy”

En man vid namn Georgy Keburia tar farväl av sin fru Maya och deras barn vid en tågstation i Odessa i mars 2022. De är på väg till Lviv för att fly striderna i Ukraina som intensifierats. Under tiden blev män som Georgy tvungna att stanna kvar och kämpa för att försvara landet. Bilden utsågs till ”Årets Bild”.
Resor och äventyr
Bild: Shyjith Onden Cheriyath / Siena International Photo Awards 2023

”Following their tradition!”

Kamelskötare i Förenade Arabemiraten tar sina kameler till havet för ett bad. Saltvattnet tros ha medicinska egenskaper som hjälper kamelerna att bli av med fästingar, loppor och andra parasiter. Trots att det är en gammal tradition, sker det mer sällan på grund av utbyggnaden av nya hotell längs kusten. Bilden kom på första plats i kategorin Resor och äventyr.
Fascinerande ansikten och karaktärer
Bild: Matt Mcclain / Siena International Photo Awards 2023

”Shooting Range Participant”

En tio-årig flicka och hennes fem-åriga lillebror deltar i en lektion i USA om hur man ska hantera vapen på ett säkert sätt. Bilden kom på första plats i kategorin Fascinerande ansikten och karaktärer.
Naturens skönhet
Bild: Fabio Savini / Siena International Photo Awards 2023

”New generation”

Nordliga glasögonsalamandrar lägger ägg på kvistar i en italiensk nationalpark. Bilden kom på första plats i kategorin Naturens skönhet.
Djur i sin miljö
Bild: Torie Hilley / Siena International Photo Awards 2023

”Lions in Lines”

På den afrikanska savannen, när torrperioden närmar sig och gräset blir gult, blir lejonen ännu mer svårsiktade när de smälter in i sin omgivning. Bilden kom på första plats i kategorin Djur i sin miljö.
Sport i rörelse
Bild: Samuel Barnes / Siena International Photo Awards 2023

”Catch Me If You Can”

Grant Holloway från USA ledde medan han tävlade i semifinalen i 60 meter häck för män under friidrotts-VM i Belgrad. Han klarade loppet på 7,29 sekunder, vilket är samma som hans nuvarande världsrekord, och vann finalen. Bilden kom på första plats i kategorin Sport i rörelse.
Dokumentär och fotojournalistik
Bild: Andras D. Hajdu / Siena International Photo Awards 2023

”Kherson boy”

En 13-årig pojke lyssnar till ett tal som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller i ukrainska Cherson. Bilden är tagen i november 2022, efter att de ukrainska styrkorna befriat Cherson från den ryska ockupationen. Bilden kom på första plats i kategorin Dokumentär och fotojournalistik.
Gatufotografering
Bild: Benoit Segalen / Siena International Photo Awards 2023

”A la station balneaire”

I en badort i Frankrike hoppar några pojkar i havet från en bensinstation. Bilden kom på första plats i kategorin
Gatufotografering.
Liv under vatten
Bild: Lilian Koh / Siena International Photo Awards 2023

”Fish Eats Fish”

En ung havsabborre hade nästan svalts hel av en ödlefisk, men tack vare en otrolig kraftansträngning lyckades den ta sig loss och fly bara några ögonblick efter att bilden togs. Bilden kom på första plats i kategorin
Liv under vatten.

LÄS MER:Här är årets bästa rymdbilder

LÄS MER:Här är årets bästa drönarbilder 2023

LÄS MER:Här är finalisterna till 2023 års roligaste husdjursbild

ANNONS