Han var den sista soldaten att lämna Afghanistan

Under måndagskvällen svensk tid kom beskedet att de sista amerikanska trupperna nu lämnat Afghanistan. Ett 20 år långt kapitel har därmed avslutats. USA:S försvarsdepartement förevigade ögonblicket med en bild på den soldat som var sist att lämna afghansk mark.

ANNONS
|

Beskedet om att det sista amerikanska soldaterna lämnat Afghanistan meddelades under måndagskvällen svensk tid av general Kenneth McKenzie.

– Jag är här för att meddela att tillbakadragandet ur Afghanistan är slutförd, sade han på en presskonferens i Pentagon i den amerikanska huvudstaden Washington DC.

Därmed är USA:s krig i Afghanistan avvecklat, ett dygn före utsatt tid.

McKenzie konstaterade att talibanerna varit hjälpsamma i slutförandet av insatsen, men att USA inte lyckats evakuera alla dem som man hade velat.

Med sista flygningen ut från Kabul fanns USA:s ambassadör och den amerikanske befälhavare som lett styrkorna på plats.

Talibanernas segerskott ljöd över Kabuls flygplats när beskedet offentliggjorts.

ANNONS

"Vi har skrivit historia, igen. Den 20 år långa ockupationen av Afghanistan som genomförts av USA och Nato har avslutats ikväll", skrev Anas Haqqani som anses tillhöra en hårdför falang inom den av FN terrorstämplade talibanrörelsen.

Han var sist att lämna afghansk mark

Efter beskedet att alla amerikanska styrkor nu lämnat Afghanistan delade bland annat amerikanska försvarsdepartementet ett foto på Twitter som föreställer den soldat som sist klev på flygplanet ut ur Kabul.

Bilden på soldaten general Chris Donahue som sista soldat att lämna Afghanistan avslutar därmed ett 20 år långt kapitel.

Totalt har över 775 000 amerikanska soldater arbetat i Afghanistan de senaste två årtiondena, cirka 2 500 amerikanska soldater har dött under sin tjänstgöring i landet och kriget har dessutom skördat tiotusentals civila liv.

LÄS MER:USA förstörde kvarlämnade militärflyg

LÄS MER:Första kvotflyktingarna från Afghanistan har kommit till Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS