USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Bidens tal efter uttåget: Kriget är över

USA:s president Joe Biden förklarade i det första talet efter det amerikanska uttåget att "kriget i Afghanistan är över".
– Det här beslutet handlar också om att sätta stopp för en era med stora militära insatser vars syfte är att förändra andra länder, säger han.

ANNONS

Det var en något defensiv Joe Biden som efter förseningar trädde fram i Vita husets matsal för att tala om det amerikanska uttåget ur Kabul.

Opinionsundersökningar har visat att många amerikaner är kritiska över hur kriget i Afghanistan avslutats. Men USA har lyckats med det som nu sägs vara avsikten: att hindra attacker från Afghanistan att nå USA, sade Biden och hyllade soldaternas som bidragit i insatsen.

– Vår strategi måste förändras. Vi kommer att fortsätta att bekämpa terrorister, men inte genom soldater på marken, fortsatte Biden.

Presidenten passade även på att kritisera företrädaren Donald Trump, som han menar gjort talibanrörelsen "starkare nu än de varit sedan 2001" genom att sluta ett avtal som innebar att tusentals talibanska fångar släpptes fria.

ANNONS

Biden visade viss självkritik över vad han anser ha varit en felbedömning över afghanska styrkor, som fått träning och utrustning av USA, och deras förmåga att strida mot talibanerna som snabbt tog kontroll över landet.

Försvara beslut

Men en merpart av presidentens första tal efter att det 20 år långa kriget avslutats gick ut på att försvara beslutet att lämna Afghanistan. Han hyllade också insatserna under de senaste veckornas massevakueringar.

– Jag tror inte att det hade kunnat gå att göra på ett mer ordnat vis.

Efter att de sista amerikanska planen lämnat flygplatsen i Kabul sent på måndagen samlades segerrusiga talibaner för att fira.

– Grattis Afghanistan, denna seger tillhör oss alla, sade talibanrörelsens talesperson Zabihullah Mujahid på tisdagsmorgonen till reportrar, stående på landningsbanan.

Enligt USA befinner sig fortfarande mellan 100 och 200 amerikanska medborgare i Afghanistan. Utrikesminister Antony Blinken sade på tisdagen att USA ska hjälpa alla amerikaner som vill att ta sig ut.

Talibanerna har lovat att afghaner som vill lämna landet ska få tillåtelse att göra så även när de kontrollerar flygplatsen.

President Biden sade också att han inte litar på talibanernas löfte utan kräver handling:

– Och vi har makt att utöva för att se till att deras åtaganden hålls.

ANNONS

Lämnade militärflyg

I och med utträdet flyttar USA också sin diplomatiska verksamhet i regionen till Qatars huvudstad Doha.

Kvar i Kabul har USA lämnat militära flyg, fordon och system, men enligt landets militär har de förstörts för att inte kunna användas av talibanerna.

– Dessa flygplan kommer aldrig att flyga igen. Ingen kommer någonsin att kunna använda dem, sade den ansvarige befälhavaren Kenneth McKenzie på tisdagen.

– De flesta av dem var inte i stridsskick till att börja med.

Detsamma gäller de luftvärnssystem som användes så sent som på måndagen för att oskadliggöra ett raketangrepp mot flygplatsen, uppger McKenzie.

Den sista amerikanska soldaten lämnar afghansk mark under natten till tisdagen, lokal tid. Övervakningsbilden från transportplanet beskrivs redan som historisk.
Den sista amerikanska soldaten lämnar afghansk mark under natten till tisdagen, lokal tid. Övervakningsbilden från transportplanet beskrivs redan som historisk. Bild: Centcom/AP/TT
Kriget i Afghanistan har skördat många liv sedan 2001.
Kriget i Afghanistan har skördat många liv sedan 2001. Bild: Johan Hallnäs/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS