Försvunnen brittisk ubåt hittad efter 83 år i Norge

Utanför den norska kusten i höjd med Stavanger har det norska Havsforskningsinstitutet hittat vraket av en ubåt. Ubåten har identifierats som den brittiska ubåten HMS Thistle som sänktes under andra världskriget.

ANNONS
|

I juli inleddes det norska forskningsprojektet MAREANO sin sommarexpedition där forskare planerade att undersöka havsbotten i Skagerrak.

Redan i våras hittades en ovanlig struktur som forskarna menade krävde en närmare undersökning. Snart stod det klart att man funnit något slags vrak av en ubåt.

– Det är inte så ofta jag är i videorummet när nya platser undersöks, men just vid det här tillfället väcktes min nyfikenhet långt innan videoriggen sänktes i vattnet, säger Kjell Bakkeplass, en senior-ingenjör som arbetar med projektet i pressmeddelande.

Stod mellan två alternativ

Forskarna hade upptäckt fyra vrak under expeditionen, varav tre av dem var helt okända.

ANNONS

– Eftersom det inte fanns några tecken på något vrak just här kollade jag om det fanns några ubåtar som saknades i området och som kunde matcha det här vraket, säger Kjell Bakkeplass.

Efter flera undersökningar, där även experter inom den norska och brittiska flottan kontaktats, stod det klar att det var en brittisk ubåt man hittat. Till en början stod det mellan två olika vrak som sågs som mest troliga att man funnit: antingen HMS Oxley eller HMS Thistle.

Men det är först nu, i samband med höstexpeditionen som inleddes i oktober, som det blivit möjligt att säkerställa vilket av de två vraken som man faktiskt hittats.

– Vi visste i förväg vilka egenskaper vi skulle leta efter, så därför kunde vi identifiera vraket som "Thistle", men med en liten varning att det är den brittiska flottan som är ansvarig för den slutliga identifieringen, säger expeditionsledaren Kyrre Heldal Kartveit.

Ubåten misstänks ha sänkts av tysk ubåt

Vad man vet om HMS Thistles sista resa är att ubåten sjönk den 10 april 1940 efter att ha sänkts av en tysk ubåt. Ingen av de 53 besättningsmedlemmarna överlevde och då den sänktes under ett pågående krig är vraket att betrakta som en krigsgrav.

Vraket vilar nu på 160 meters djup utanför Rogaland i sydvästra Norge, men enligt sjörätten är det den brittiska kungliga flottan som har äganderätten.

ANNONS

MAREANO-projektet är ett samarbete mellan det norska Havforskningsinstitutet (IMR), Norges geologiske undersøkelse (NGU) och det norska kartverket.

LÄS MER:Efter Titanic-olyckan: Mänskliga kvarlevor har hittats

LÄS MER:2 000 år gammalt vrak hittat

LÄS MER:Här är ubåten som ska stoppa Kina

ANNONS