Fler än hundra döda i Kabul – svenska evakueringen är klar

Fler än hundra människor dödades och ännu fler skadades under explosionerna i Kabul under torsdagen. Dagen efter – bara någon timme efter att utrikesminister Ann Linde (S) varnat för en ny potentiell terrorattack – höll regeringen presskonferens om läget i Afghanistan
– De(terroristerna) har inte någon som helst respekt för människovärdet, säger Ann Linde.

ANNONS
|

Klockan 12 på fredagen håller Ann Linde, justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) och försvarsministern Peter Hultqvist (S), liksom Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson en digital pressträff med anledning av läget i Afghanistan.

Pressträffen ska, enligt Ann Linde, handla om hur det blir med den svenska evakueringsinsatsen i Kabul: ”Flag of Sweden”.

– De har inte någon som helst respekt för människovärdet, inledde Ann Linde.

Ann Linde fortsätta med att berätta att den svenska evakueringen är avslutad. Sverige har flugit ut mer än 1 100 personer med sina familjer, däribland svenska medborgare och befintligt samt tidigare lokalanställda i Afghanistan.

ANNONS

Dessutom har man även kunnat hjälpa lokala kvinnorättsaktivister, journalister och aktivister tillsammans med deras familjer.

– Jag är stolt över våra fantastiska diplomater och andra medhjälpare. Det är exceptionellt och historiskt att genomföra den evakuering som våra diplomater och andra utsända utfört på Kabuls flygplats.

Hundratals kvotflyktingar till Sverige

Morgan Johansson berättar att 612 av de evakuerade är afghanska medborgare som kommer till Sverige som kvotflyktingar. Ministern säger att det främst handlar om kvinnor och barn.

Totalt sett antas 3,5 miljoner afghaner vara på flykt i det egna landet.

– Sverige har inte haft möjlighet att hjälpa alla dem, men har kunnat ge skydd åt ett antal särskilt utsatta, säger Morgan Johansson.

Ann Linde fick svara på en fråga om hur många personer som Sverige velat få ut.

– Givet de svåra förutsättningarna så har vi fått ut fler än vad vi trodde var möjligt. Band annat har vi fått hitta kreativa lösningar för att få in folk till flygplatsen. Samtidigt som talibanerna stoppade många som vi fick fram ända till flygplatsen, vi pratar om hundratals.

Två kraftiga explosioner

Två kraftiga explosioner inträffade vid flygplatsen i Kabul på torsdagen. På fredagsmorgonen rapporterade CNN att över 100 personer har dödats i attacken – 13 av dem amerikanska soldater. Minst 150 personer har skadats, många allvarligt och många av dem civila. Inga svenskar ska ha skadats i attackerna, uppgav utrikesministern Ann Linde (S) på torsdagen.

ANNONS

Enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon är det en självmordsbombare knuten till IS som ligger bakom attacken. IS skrev på sitt Telegramkonto att terrorgruppen ligger bakom attacken mot flygplatsen, skriver Reuters.

På fredagsmorgonen skrev Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) att det kommit ”förnyade uppgifter om ett högt terrorhot mot området runt Kabuls flygplats.”

”Med anledning av detta uppmanar vi svenskar att INTE bege sig till Kabuls flygplats samt de som redan är där att lämna platsen.” skriver utrikesministern.

Enligt Sveriges Radio Ekot uppger Försvarsmakten att det finns planer på att flera evakueringsplan ska lämna flygplatsen i Kabul under fredagen, men att säkerhetsläget gör att det är osäkert om flygningarna kan genomföras. De här uppgifterna kom innan Ann Linde meddelade det förnyade terrorhotet.

”Bidens värsta politiska kris”

Inför torsdagens attack hade expertis i USA och Storbritannien varnat just för ett akut terrorhot från en regional IS-grupp.

Jan Höglund, rutinerad utlandsreporter på GP, ser torsdagens attentat som president Joe Bidens hittills största kris:

– Siffrorna över döda amerikanska soldater stiger i USA:s tragiska delbokslut över det eviga kriget som skulle avslutas nästa vecka. Det är Joe Bidens värsta och hela tiden växande politiska kris, säger Jan Höglund.

Bland de döda på flygplatsen efter torsdagens attack finns barn, uppgav en talesperson för talibanerna, enligt Reuters. Flera beväpnade talibaner som var posterade vid flygplatsen ska också ha skadats vid explosionen.

ANNONS

Skakande tv-bilder från Kabul visar hur döda personer lagts på flygplatsen medan skadade och blodiga personer transporterades i skottkärror från området, hela tiden med fruktan för att det ska smälla igen. I kaoset syntes personer som förtvivlat letade efter sina anhöriga bland döda och skadade.

Om svensk personal på Kabuls flygplats säger utrikesminister Ann Linde (S):

– All svensk personal är oskadd.

Löfven: ”Ett avskyvärt dåd”

Sveriges statsminister Stefan Löfven skriver på Twitter:

”Jag fördömer i den starkaste mån de avskyvärda terrorattackerna i Kabul. Mina tankar är med offren, de skade och deras familjer och anhöriga.”

Efter attacken i Kabul följde internationella reaktioner, bland annat från Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som enligt Sky News kallade dådet för en ”barbarisk terroristattack”. Johnson sa vidare att evakueringen fortsätter även om man närmar sig slutet.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron fördömer terrorattackerna i Kabul, enligt AFP.

LÄS MER:Varnar för inkommande terrorattack: ”Väldigt trovärdigt”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS