Amerikanska styrkor framför en ingång till flygplatsen i Kabul.
Amerikanska styrkor framför en ingång till flygplatsen i Kabul. Bild: Staff Sgt. Victor Mancilla

Varnar för inkommande terrorattack: ”Väldigt trovärdigt”

James Heappey, ledamot av Storbritanniens parlament och minister i landets försvarsdepartement, varnar för en inkommande terrorattack på Kabuls flygplats inom de närmsta timmarna.
– Uppgifterna gällande detta hot är väldigt trovärdiga. Det finns i en omedelbar närhet, säger Heappy till BBC 4 Radio.

ANNONS
|

Heappey intervjuades av BBC 4 Radio på torsdagsförmiddagen och gav ett minst sagt oroväckande svar på frågan om ett växande terrorhot.

– Folk är desperata, folk fruktar för sina liv, så det finns en aptit bland många att ta vara på den chansen, säger James Heappey till BBC 4, och fortsätter:

– Men uppgifterna gällande detta hot är väldigt trovärdiga. Det finns i en omedelbar närhet.

LÄS MER:Akut terrorhot mot Kabuls flygplats: "Allvarligt"

Storbritannien har nyligen, tillsammans med USA, Australien och Nya Zeeland, avrått människor från att ta sig in till flygplatsen i Kabul då man fått signaler på att en planerad attack kan komma i stort sett när som helst.

ANNONS

– En stor andel människor har valt att inte söka sig bort. Jag kan bara säga att hotet är allvarligt.

Vid frågan om attacken kan komma att ske inom de närmsta timmarna var Heappey onekligen direkt i sitt svar.

– Ja.

”Åk inte till flygplatsen”

Storbritannien uppger att man hittills evakuerat över 10 000 människor via flygplatsen. Omkring 400 britter finns kvar i Afghanistan. På onsdagen skriver landets utrikesdepartement:

”Det finns en pågående och hög risk för en terrorattack. Åk inte till flygplatsen i Kabul. Om du befinner dig i området kring flygplatsen, rör dig bort till ett säkert område och invänta vidare råd.”

Storbritannien har elva evakueringsflyg inplanerade från Kabul under torsdagen, men tillägger att den som kan ta sig ut på egen hand bör göra så.

”Om du kan lämna Afghanistan säkert på andra sätt så bör du göra det omedelbart.”

Australien och Nya Zeeland utfärdade liknande uppmaningar och meddelade även att man nu stoppat alla afghanska ansökningar om bosättning i de två länderna.

”Fönstret för att evakuera människor ut ur Afghanistan krymper snabbt, och vi kan inte bistå alla som vi ämnar evakuera.”

Texten uppdateras.

LÄS MER:Fler än 900 evakuerade från Afghanistan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS