Filippa, 13, hittad vid liv – polis har gripit en man

13-åriga Filippa försvann i byn Kirkerup i Danmark under sin tidningsrunda på lördagen – strax innan hade hon meddelat sin familj att hon var på väg hem.
Vid en pressträff på söndagseftermiddagen kunde polisen meddela att man har hittat Filippa vid liv och att en 32-årig man har gripits.

ANNONS
|

Filippa anmäldes försvunnen vid 16-tiden på lördagseftermiddagen. Det efter att hon försvann i samband med att hon delade ut tidningar i byn Kirkerup på västra Själland.

Enligt hennes pappa, som intervjuats av danska tidningen Ekstra Bladet, pratade han med Filippa i telefon vid 11.30 på lördagen då hon ringde och sa att hon var klar med sin tidningsrunda. Hon sa då att hon hade 25 minuter hem. Men hon kom aldrig.

– Hon skulle träffa en kompis som inte kunde få tag i henne och som sedan ringde till oss. Så det hände runt 11.45, säger pappan till Ekstra Bladet.

ANNONS

Familjen hittade senare hennes cykel, väska och telefon i vägrenen och anmälde hennes försvinnande till polisen.

Letar med hundar och helikopter

En stor sökinsats efter Filippa inleddes under lördagen och pågick fortsatt under söndagen. Den danska polisen letade med både hundar och helikopter och uppmanade alla som kan ha sett eller hört något att höra av sig.

– Vi tar det på största allvar. Och vi vill uppmana alla som har information om försvinnandet att snarast kontakta oss. Vi är intresserade av all information. Även små detaljer kan vara viktiga, skrev polisinspektör Kim Kliver i ett pressmeddelande.

Även familjen uppmanade allmänheten att hjälpa till med letandet.

– All hjälp är välkommen, bara vi får hem henne, sa Filippas pappa till Ekstra Bladet.

Fortsätter arbetet under söndagen

På söndagsmorgonen spärrade dansk polis av ett hus i området. Polisens tekniker var på plats vid huset. Vid lunchtid utökades avspärrningarna ytterligare till cirka 300 meter runt huset åt alla håll.

Man spärrade även av en skogsstig och ett skogsområde runt två kilometer från platsen där man hittade Filippas tillhörigheter.

Danska TV2 rapporterade att polisen har tagit en så kallad minigrävare till platsen.

Vid 16-tiden på söndagen har många av avspärrningarna hävts, skriver Expressen. Istället ska ett hus några kilometer bort, i ett finare villakvarter, ha spärrats av och polisen ska ha bogserat bort en svart personbil från platsen.

ANNONS

Funnen vid liv

Klockan 15 på söndagseftermiddagen höll den danska polisen en presskonferens angående försvinnandet där man meddelade att flickan är funnen vid liv. Polisen meddelade också att en 32-årig man har gripits och att man fortfarande tar fallet ”mycket allvarligt”.

Polisinspektör Kim Kliver och vice polisinspektör Rune Dahl Nilsson från Sydsjælland og Lolland-Falsters polis på presskonferensen.
Polisinspektör Kim Kliver och vice polisinspektör Rune Dahl Nilsson från Sydsjælland og Lolland-Falsters polis på presskonferensen. Bild: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

– Vi kan vara glada över att Filippa har hittats vid liv, men vi måste behandla det här fallet med den noggrannhet som krävs, och därmed får vi inte bagatellisera det Filippa har behövt utsättas för, sa polisinspektör Kim Kliver.

Flera personer gripna

Utöver 32-åringen ska flera personer i lokalområdet ha gripits under söndagen. Men vid 18-tiden gick den danska polisen ut med att två personer som gripits i fallet nu släppts på fri fot.

”De har nu blivit förhörda och det är inget i polisens undersökning som tyder på att de har något med Filippas försvinnande att göra”, skriver polisen på Twitter.

En häktningsförhandling för den gripne 32-åringen kommer att äga rum imorgon måndag, skriver danska polisen på Twitter. Det är först då som fler uppgifter om vad polisen tror sig ha hänt vid försvinnandet kommer att offentliggöras, samt vad 32-åringen misstänks för, skriver danska TV2.

Stort engagemang

Engagemanget i fallet har varit stort, och polisen säger sig ha fått över 600 tips. Även organisationen Missing People säger att många hört av sig för att leta efter Filippa.

ANNONS

Efter att 13-åringen hittats har även Danmarks statsminister Mette Frederiksen uttalat sig och tackat de som varit involverade i sökinsatsen.

”Tusen tack till Danmarks duktiga polis. Och till många, många av er som har hjälpt till under det senaste dygnet. Jag har varit djupt berörd. Som så många av er.

Alla tankar till Filippa. Hennes familj och vänner. Nu och i den svåra tid som kommer”, skriver statsministern i inlägget på Instagram.

ANNONS