En väggmålning i Belfast, Nordirland som manifesterar utmaningarna Storbritannien har med ett stundande omval i Nordirland samt om frågorna runt gränsen till EU.
En väggmålning i Belfast, Nordirland som manifesterar utmaningarna Storbritannien har med ett stundande omval i Nordirland samt om frågorna runt gränsen till EU. Bild: Peter Morrison

Fem punkter: Sunaks tickande bomb

Varför råder politiskt kaos i Nordirland? Varför är det en tickande bomb för Storbritanniens nye premiärminister Rishi Sunak? GP:s Jan Höglund förklarar hur brexit spökar och förvärrar kriserna i Storbritannien.

ANNONS
|

Vad händer i Nordirland och som kan påverka hela Storbritannien?

Långfredagsavtalet avslutade decennier av blodig oro mellan i huvudsak katolska republikaner och protestantiska unionister i Nordirland. Avtalet fyller nästa år 25 år. Det bygger på maktfördelning i det regionala parlamentet Stormont mellan de stora partierna, republikanska Sinn Fein, och Demokratiska unionistpartiet DUP, som till varje pris vill upprätthålla banden till Storbritannien. Men partierna bråkar och parlamentet är sedan i vintras lamslaget och utan talman. Nu väntas ett nyval utlysas.

Kan det lösa krisen?

Inte mycket talar för det. Vid valet i maj blev Sinn Fein största parti. Det var en följd av demografiska förskjutningar i befolkningen och ökat stöd för republikanerna, som strävar efter en folkomröstning och en återförening av Nordirland med resten av Irland. Ett starkt argument är att brexit försämrar ekonomin. Irland är medlem i EU. Samtidigt kräver DUP att den del av brexit som regleras av protokollet om Irland rivs upp.

ANNONS

Hur ställer sig regeringen i London till det?

Boris Johnson och Liz Truss ville ensidigt skriva om protokollet för att underlätta inre handel som en markering av att Storbritannien inte längre styrs från Bryssel. Men det har väckt starka reaktioner i EU med hot om kraftfulla motåtgärder. Rishi Sunak kom in i brittisk rikspolitik 2015, året före folkomröstningen om brexit och han har hela tiden förespråkat ett utträde. Men som ny premiärminister har han Ukrainakriget och akuta djupa ekonomiska internationella och nationella samhällskriser att hantera. Det finns anledning att tro att han är mer försiktig och vill ha en konstruktiv dialog med EU.

Hur kan Sunak lösa krisen i Nordirland?

Det blir en balansgång och utmaning. Sannolikt kommer nästa veckas annonserade möte mellan hans minister för Nordirland Christopher Heaton-Harris och partierna i Belfast att ge en signal om det finns möjliga öppningar för en kompromiss eller om positionerna förblir helt låsta.

Vad står på spel för Rushi Sunak?

Alla seriösa brittiska politiker är mycket angelägna om att slå vakt om fredsavtalet från 1998 och inte riskera ny blodspillan. Men i ett ekonomiskt krisläge som påverkar så gott som alla i vardagen underblåser missnöje och misstänksamhet nya och gamla konflikter. Dessutom finns en enträgen vilja hos de skotska nationalisterna om en ny folkomröstning om självständighet och en återanknytning till EU. Ytterst för Rishi Sunak står Storbritanniens sammanhållning och framtid på spel.

ANNONS

LÄS MER:Miljardärens andra chans att få premiärministerposten

LÄS MER:Fem punkter: Stormen runt Liz Truss

LÄS MER:Fem punkter: Rishi Sunak blir ny premiärminister i Storbritannien

ANNONS