Efter höstens turbulens i den brittiska regeringen blev det till sist Rishi Sunak som tar över efter Liz Truss som Storbritanniens premiärminister.
Efter höstens turbulens i den brittiska regeringen blev det till sist Rishi Sunak som tar över efter Liz Truss som Storbritanniens premiärminister. Bild: Stefan Rousseau

Fem punkter: Rishi Sunak blir ny premiärminister i Storbritannien

Rishi Sunak förlorade mot Liz Truss. Nu ersätter han henne som brittisk premiärminister. Vad har hänt? Och varför är det viktigt? GP:s Jan Höglund reder ut frågorna.

ANNONS
|

Vad har hänt i Storbritanniens regering?

Richi Sunak valdes klockan 15 på måndagen till ny partiledare och därmed premiärminister. Hans medtävlare Penny Mourdant gav upp. Sunak hade en stor majoritet av sitt partis parlamentsledamöter bakom sig. När Boris Johnson avgick efter festerna i tjänstebostaden under pandemin tävlade hans utrikesminister Liz Truss och hans före detta finansminister Rishi Sunak (som protesterade och bidrog till Johnson fall) om vem som skulle ta över. Partimedlemmarna avgjorde: Truss vann och Sunak förlorade. Det var förra månaden. Nu är rollerna de ombytta.

Varför är det viktigt?

Därför att ett skepp i storm inte kan styras utan någon vid rodret. Det kan bli katastrofalt. Efter pandemin och med krig i Ukraina är Storbritannien i kris. Rekordinflation gör pengarna mindre värda. Räntorna stiger och levnadskostnader för energi och livsmedel rusar. Många har det mycket svårt och behöver samhällets hjälp. En ny premiärminister fyller i bästa fall ett politiskt tomrum och gör en skillnad som märkt i plånböckerna och återvinner förtroendet för regeringen.

ANNONS

Hur kommer Storbritannien att styras under Rishi Sunak?

Sunak är en annan personlighet än den bullrige, vidlyftige Johnson: mer återhållen, lugnare och förutsägbar. Han har en konservativ syn på ekonomin och förespråkade ett utträde ur EU. Men att balansera ideologi mot verkligheten blir en svår utmaning för honom särskilt som oppositionspartiet Labour leder stort i opinionsmätningarna och partiledaren Keir Starmer kräver ett nyval. Han kommer att gå hårt åt premiärministern vid varje tillfälle.

Vilka är de största utmaningarna för Sunak?

Utan tvivel ekonomin: att lugna medborgare, företag och marknaden är absolut nödvändigt. Sunak varnade tidigt för kraftiga skattesänkningar utan finansiering i det kärva läget. Det var Liz Truss plan för partiet och landet, men som förvärrade krisen på ett par dygn med återverkningar utomlands. Redan nästa vecka måste den nya regeringen lägga fram sin ekonomiska plan.

Hur mår Torypartiet efter de senaste månadernas stormar?

Inte bra. Samtidigt är många medvetna om att för att få behålla sina platser i parlamentet efter nästa allmänna val måste de hålla ihop, lägga motsättningar åt sidan och ställa sig bakom en ny ledare. Sunak har en majoritet av de konservativa parlamentarikerna bakom sig. Men hur svårt det kan vara visade European Research Group, en falang av konservativa partiet som varit drivande i brexit. De kunde på måndagen inte enas om vilken kandidat som de skulle stödjas. Gruppens ordförande, parlamentsledamoten Mark Francois, sade att både Penny Mordaunt och Rishi Sunak lovade en "robust linje mot Nordirland". Han tillade dock: Vi kommer att enas bakom den som vinner. Det återstår att se.

ANNONS

LÄS MER:Fem punkter: Stormen runt Liz Truss

LÄS MER:Miljardärens andra chans att få premiärministerposten

LÄS MER:Rishi Sunak blir Storbritanniens nya premiärminister

ANNONS