Experter: Väntad iransk attack

Den iranska attacken mot Israel var inte överraskande i sig – men uppgifterna om antalet drönare förvånar Mellanösternexperten Anders Persson.
– Samtidigt är det vi ser i linje med vad bedömare förväntade sig. Än så länge, säger han.

ANNONS
|

Han bedömer attacken som väldigt väntad efter den långa raden av varningar under de senaste dagarna.

– Alla tecken har pekat på att någon typ av attack skulle ske. Alla varningslampor har blinkat röda, säger Anders Persson, Mellanösternexpert och forskare vid Linnéuniversitetet.

Det är svårt att veta vad som kommer att hända nu.

– Faktumet att man attackerar på natten tyder ju på att man inte är intresserade av allt för stort antal civila offer. Ungar är inte i skolorna, mindre folk är ute och så. Det är ett tecken på att Iran vill markera snarare än att eskalera. Men det vet vi inte. Vi vet heller inte om det här är början på en större attack eller om det här är allt vi kommer att se, säger Persson.

ANNONS

Han säger att det finns tre nyckelfrågor som är avgörande för händelseutvecklingen.

– Vilka blir skadorna? Är det här början på någonting större eller är allting över i och med det här anfallet? Och: Hur kommer Israel att svara?

”Provokation som syftade till att känna var gränsen går”

Attacken från Iran kommer efter ett anfall mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus där fler högt uppsatta personer inom det iranska revolutionsgardet dödades. Israel antas ligga bakom anfallet, men har inte öppet tagit på sig ansvaret för det.

Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet (Ui) menar att det hela handlar om en situation där både Iran och Israel vill framställa sig själva som ett reellt hot för varandra och för andra aktörer i regionen.

– Israels attack är en provokation som troligtvis syftade till att känna av var gränsen går för Iran innan de ger svar på tal. Iran skulle kunna välja att inte reagera på ett tydligt sätt och då kan Israel fortsätta att försöka komma åt mål som är av betydelse för Irans avskräckningsförmåga i regionen, framför allt genom Hizbollah, säger Rouzbeh Parsi och fortsätter:

– Eller så kan Iran välja att svara på ett tydligt sätt och då vet Benjamin Netanyahu (Israels premiärminister) att USA kommer att hjälpa Israel. Netanyahu är inte intresserad av att temperaturen i regionen ska gå ner, säger han.

ANNONS

Än menar han dock att det är för tidigt att säga hur stor attacken från Iran blir.

– Det är en stegrande dynamik mellan de här två länderna. Rent militärt är det inte ett jätteseriöst hot att skicka ett dussintal långsamt flygande drönare som tar flera timmar på sig att komma fram, säger Rouzbeh Parsi.

Rouzbeh Parsi menar dock att Iran inte är intresserade av ett storkrig i regionen. Ett större krig mellan Iran och Israel skulle enligt Parsi innebära att USA blir inblandade vilket i sin tur hade varit ett reellt hot mot Iran.

– Men när man ser att Israel bombar en Iransk diplomatisk byggnad då kan man inte låtsas som att det regnar utan då behöver Iran reagera på något sätt. Frågan nu är väl vem som kan få Israel och Iran att backa tillbaka in i sina hörn i stället för att fortsätta konfrontera varandra. USA är det enda land som kan få Israel att backa men hittills när Biden har spelat ut sina kort har Netanyahu i mångt och mycket ignorerat hans förmaningar.

"Finns två scenarier"

Alexander Atarodi, tidigare forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, anser att det finns olika möjliga följder av attacken. Han säger att det är första gången som Iran och Israel möter varandra i en direkt konfrontation med risk för krig.

ANNONS

– Det finns två scenarier. Det ena är att Iran har bestämt sig för att hämnas på attacken mot konsulatet i Damaskus, i det scenariot utgår vi från att det blir begränsade attacker och att det inte eskalerar. I det andra scenariot handlar det om en större attack med stridsflygplan, och simultana attacker från andra håll, säger Atarodi som understryker att mycket fortfarande är oklart.

Hur kommer Israel att svara?

– Israel agerar alltid gentemot attacker som är riktade mot Israel, på ett eller annat sätt. Det har man gjort gentemot Hizbollah, det har man gjort mot Hamas, och mot Syrien och Irak, säger Atarodi.

LÄS MER:Iran har inlett drönarattack mot Israel

LÄS MER:Världsledarna fördömer Irans attack

ANNONS