Iran har inlett drönarattack mot Israel

Sent på lördagskvällen inledde Iran ett storskaligt flygangrepp mot Israel. Hundratals attackdrönare och robotar har avfyrats mot landet. Nästan alla projektiler sköts ned, enligt Israels militär.
FN:s säkerhetsråd har kallat till ett krismöte på söndagen.

ANNONS
|

Över 170 drönare, 30 kryssningsmissiler och 120 ballistiska missiler har avfyrats mot Israel under lördagskvällen och natten mot söndag, enligt Israels militär (IDF).

De flesta avfyrades från Iran, men enligt iranska statliga medier har Israel attackerats från fyra håll med anfall från Jemen, Libanon och Irak, utöver Iran. Iran har miliser som agerar som ombud i samtliga dessa länder.

De flesta projektilerna, 99 procent av dem enligt IDF, har skjutits ned. En "betydande strategisk framgång", säger Israels militära talesperson Daniel Hagari enligt AP.

Ett litet antal nedslag har skett i Israel, bland annat på en israelisk militärbas i södra Israel som fick mindre materiella skador, enligt den israeliska militären.

ANNONS

Drönare sköts ner vid ett-tiden

Omkring klockan 01 på söndagen hördes höga smällar i Jerusalem. Bilder från platsen visar hur landets försvarssystem Iron Dome skjutit ner en del av de iranska drönarna.

Under kvällen uppgav Haaretz och Reuters att Iran även avfyrat kryssningsrobotar, som kan nå Israel snabbare än drönarna.

IDF:s talesperson Daniel Hagari bekräftade uppgifterna och uppgav att USA var först med upptäckten och omedelbart meddelade Israel, enligt Times of Israel.

Under natten ljöd sirener som varnade för flyganfall i stora delar av Israel. I ett inlägg på X publicerade IDF en bild över de platser där sirener har satts i gång.

Israel stängde luftrummet under natten. Det gjorde även grannländerna Jordanien och Libanon. Även Irak stängde sitt luftrum och Egypten ska ha satt sitt luftvärn i ”högsta beredskap” rapporterar AFP. På söndagsmorgonen kunde luftrummen återöppna.

Så såg luftrummet i Mellanöstern ut på söndagsförmiddagen, enligt sajten Flightradar24.
Så såg luftrummet i Mellanöstern ut på söndagsförmiddagen, enligt sajten Flightradar24. Bild: Flightradar24

Jordanien uppgav också att man var redo att skjuta ner drönare eller andra luftfarkoster som passerade landets luftrum. Senare under natten kom uppgifter från Reuters om att så ska ha skett.

Iranska medier med koppling till landets revolutionsgarde ska, enligt TT, ha varnat för att Jordanien kan vara ”näst på tur” om de hjälper Israel.

Israel: Ingen direkt skadad av iranska missiler

Enligt israeliska myndigheter ska en sjuårig flicka vara allvarligt skadad, rapporterar Reuters. Hon ska ha skadats av nedfallande splitter från en av de missiler som sköts upp för att skjuta ner projektiler från Iran.

ANNONS

Israeliska första hjälpen-organisationen, Magen David Adom, uppger dock att de fått ta hand om 31 personer med lindriga skador. Dessa skador uppges dock ha uppkommit i samband med att personer skyndat till skyddsrum eller fått panikattacker i samband med missilattackerna.

Biden i samtal med Netanyahu

Under natten har USA:s president Joe Biden samtalat i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. I ett pressmeddelande från Vita Huset säger Biden att han under samtalet sagt att Israel visat en stark förmåga att försvara sig.

”Jag har precis pratat med premiärminister Netanyahu för att bekräfta USA:s starka engagemang för Israels säkerhet”, säger Biden enligt pressmeddelandet.

Biden uppger också att han kommer att sammankalla sina G7-kollegor för att samordna ett enat diplomatiskt svar på Irans attack.

Iran varnar USA för ”våldsamt svar”

Kort efter att Biden meddelat att han sammankallat USA:s nationella säkerhetsråd och att landet står fast vid att skydda Israel mot Irans attacker kom ett svar från Iran. Landets islamistiska revolutionsgarde publicerade då ett hårt uttalande där man hotar USA med ett ”våldsamt svar”, rapporterar The New York Times.

"Vi varnar USA:s terroristregering för att allt stöd eller deltagande i attacken av Irans intressen kommer att få ett våldsamt svar från Irans väpnade styrkor” skriver Iran i uttalandet.

I ett senare pressmeddelande från Vita Huset skriver Biden att ”även om vi inte sett attacker mot våra styrkor eller anläggningar i dag, kommer vi att förbli vaksamma mot alla hot och kommer inte att tveka att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda vårt folk.”

ANNONS

Israel: Väl förberedda

Iran har bekräftat attacken och på X, tidigare Twitter, har landets högste ledare Ayatolla Ali Khamenei uttalat sig. Det med en tydlig hänvisning till den attack som utfördes mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus, där fler högt uppsatta personer inom det iranska revolutionsgardet dödades.

– Att attackera vårt konsulat är som en attack på vår mark. Den ondskefulla regimen har begått ett misstag, säger Khamenei i ett tal som publicerats på plattformen.

Det är oklart när talet spelades in.

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett krismöte på söndagen med anledning av Irans attack mot Israel, enligt ordförandelandet Malta. Mötet hålls på Israels begäran och väntas inledas vid 22-tiden svensk tid.

Det iranska angreppet, som pågick i fem timmar, innebär en eskalering av konflikten. Tidigare attacker från Iran har genomförts via ombud, till exempel Hizbollah i Libanon. Det är oklart vad svaret från Israel kommer att bli. Företrädare för landets regering har tidigare gjort klart att alla angrepp på Israel kommer att besvaras. Men enligt uppgifter till CNN får Israel i så fall göra det utan amerikansk hjälp.

ANNONS