Europeisk valspurt med osäker utgång

Valet till EU-parlamentet avslutas i dag när i 21 länder, däribland Sverige, röstar. För många väljare är klimatet avgörande, men räkna med en oviss valspurt. Opinionsmätningar har haft fel förut.

ANNONS
|

Valet till de 715 platserna i parlamentet inleddes i torsdags i Nederländerna och Storbritannien och fortsatte i fredags i Irland. I går röstade Slovakien, Lettland, Malta och Tjeckien.

De brittiska opinionsundersökningarna speglar den starka polarisering som råder i brexitfrågan. Det kan också ses som en protest mot de stora etablerade partierna för det politiska kaos som råder.

Störst i den sista mätningen före valet var det nybildade Brexitpartiet med 37 procent. Det leds av EU-parlamentarikern och EU-skeptikern Nigel Farage. Oppositionspartiet Labour fick 13 procent och det konservativa regeringspartiet Tories bara sju procent. I fredags tillkännagav partiledaren och premiärministern Theresa May att hon avgår.

ANNONS

LÄS MER:28 Europeiska röster om EU-valet

Socialdemokraterna överraskar

I Nederländerna väntades EU-valet stå mellan högerpopulister och regerande liberaler. I stället ser socialdemokraterna ut att gå mot en klar seger. Vallokalsundersökningen visar att det socialdemokratiska Arbetarpartiet 18 procent rösterna, enligt svenska Yle.

En seger vore en framgång för den nederländska socialdemokraten Frans Timmermans. Han är EU-kommissionens vice ordförande och är kandidat till att efterträda ordföranden Jean-Claude Juncker.

Premiärminister Mark Ruttes liberala VVD kom på andra plats med 15 procent och kristdemokratiska CDA 13 procent av rösterna.

"En grön våg av medvetenhet som har slagit över hela Europa"

Den högerpopulistiska uppkomlingen Forum för demokrati (FvD) kom fyra i vallokalsundersökningen med 11 procent. Geert Wilders högerpopulistiska PVV backade ordentligt och fick bara fyra procent av rösterna. Om man slår samman PVV:s och FvD:s röster skulle Nederländerna ändå få lika många högerpopulistiska EU-parlamentariker som tidigare, enligt svenska Yle.

I Irland tycks det Gröna partiet gå framåt och återvinna en plats i EU-parlamentet.

– Det är en grön våg av medvetenhet som har slagit över hela Europa. Nu har den landat i Irland, och jag tror att det är klimatstrejkernas förtjänst – de unga, som står upp och säger att vi måste skydda vår framtid, säger partiledaren Eamon Ryan till den nationella tv-kanalen RTE enligt TT.

Får svar efter midnatt

Det ser ut att även gå bra för det EU-vänliga irländska regeringspartiet Fine Gael, som uppges vara i ledningen i två av tre valkretsar.

ANNONS

– Vi kommer att fortsätta att bygga, förstärka och fördjupa våra allianser över Europeiska Unionen, sade premiärminister Leo Varadkar i samband med att han röstade.

På andra håll tros sedan lång tid högerpopulistiska partier gå framåt. I Italien håller den invandrar- och EU-kritiske vice premiärministern och ledaren för Lega en hög profil med opinionssiffrorna i ryggen. Hans ambition är att samla andra nationalistiska partier på högerkanten i Europa och bilda en gemensam front i EU-parlamentet. Han vill göra det tillsammans med bland andra franska Nationella rörelsen som leds av Marine Le Pen.

Strax efter midnatt vet vi mer om hur det gick när en uppdaterad preliminär prognos för hela EU presenteras.

ANNONS