EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson diskuterar narkotikasmuggling i hamnen i Antwerpen i Belgien.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson diskuterar narkotikasmuggling i hamnen i Antwerpen i Belgien. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU tar strid mot knarket

Samarbete över Atlanten ska hjälpa EU att slå mot narkotikahandeln. Kampen mot knarket jämförs nu med kampen mot terrorismen.

ANNONS

Om ett par veckor åker EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson tillsammans med Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden till Colombia och Ecuador för att på plats diskutera hur narkotikasmugglingen ska bekämpas.

– Jag vill ha en permanent struktur för ett polissamarbete och informationsutbyte med Colombia och det hoppas jag uppnå. I Ecuador blir en viktig sak att besöka Guayaquil, hamnen där förmodligen majoriteten av det kokain som hamnar i Antwerpen och EU kommer ifrån, berättar Johansson vid ett besök i hamnen i Antwerpen på tisdagen.

Hamnstaden vid Scheldes mynning i Belgien är en av de största inkörsportarna för narkotika till Europa. I fjol beslagtogs här en rekordmängd på totalt 110 ton kokain – 22 procent mer än året innan.

ANNONS

Belgiska myndigheter har ökat på antalet poliser och tullare och har som mål att framöver kunna scanna igenom 100 procent av alla de containrar som anländer från "riskländer", framför allt i Latinamerika.

Men man betonar också vikten av att hjälpas åt på EU-nivå.

– Inget land kan hantera den här kampen på egen hand. Det enda svaret ligger på europeisk nivå, säger minister Verlinden.

Ylva Johansson lovar hjälp och jämför med den internationella kampen mot terrorism.

– Hotet vi står inför från den organiserade brottsligheten är i dag minst lika stort som hotet från terrorismen, säger inrikeskommissionären i Antwerpen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS