"Om jag inte kan känna mig trygg med Nordmakedoniens sätt att behandla människor med annorlunda förutsättningar kommer jag att aktivt motarbeta deras medlemskap i EU genom att uppmana andra länder att inte rösta för en inkludering", säger EU-parlamentarikern David Lega (KD).
"Om jag inte kan känna mig trygg med Nordmakedoniens sätt att behandla människor med annorlunda förutsättningar kommer jag att aktivt motarbeta deras medlemskap i EU genom att uppmana andra länder att inte rösta för en inkludering", säger EU-parlamentarikern David Lega (KD). Bild: Anders Ylander

Efter GP:s granskning: David Lega sätter press på Nordmakedonien inför ett EU-medlemskap

Smutsigt, kargt och kallt. De boende på den statliga institutionen för funktionsnedsatta i Nordmakedonien lever i misär.
EU-parlamentarikern David Lega (KD) ska nu besöka institutionen för att ta reda på vad som görs för att förbättra situationen – något som kan bli en pusselbit när Nordmakedonien väntas börja förhandla om ett medlemskap i EU.

ANNONS
|

I början februari inledde GP publiceringen av Det glömda Europa. I en serie reportage och artiklar berättade vi bland annat om den ofattbara misär som råder på den statliga institutionen i Demir Kapija. Här bor och lever över 200 människor med olika slags funktionsnedsättningar.

LÄS MER:Funktionsnedsatta i Makedonien – övergivna av världen

I och med att namnkonflikten med Grekland är löst, sedan Makedonien antog namnet Nordmakedonien, har möjligheterna för förhandlingar om ett EU-medlemskap öppnats för landet. En av pusselbitarna för ett medlemskap är hur väl landet lever upp till de mänskliga rättigheterna.

"Bland det värsta jag läst"

Kristdemokraten David Lega reagerade starkt på GP:s reportage. Efter att ha tagit del av GP:s granskning bestämde han sig: Om han blev invald i EU-parlamentet skulle han besöka institutionen.

ANNONS

LÄS MER:David Lega: "Jag är en sån som hade legat inlåst där"

Nu sitter David Lega i parlamentets utskott för utrikesfrågor och underutskottet för mänskliga rättigheter. Nästa vecka reser han till Nordmakedonien för att träffa ansvariga politiker och besöka institutionen i Demir Kapija.

– Jag sa det då och jag säger det igen: ert reportage var bland det värsta jag läst i hela mitt liv. Att få möjlighet att arbeta för att förbättra för dessa människor betyder jättemycket för mig, säger han och fortsätter:

– Jag reser dit för att jag vill se det ni har beskrivit med mina egna ögon. För att jag bättre ska kunna agera i nästa läge och ha med mig den erfarenheten.

GP kommer att vara med och bevaka David Legas besök. Med på resan finns också Sabina Grubbeson från organisationen Loza Foundation, som var de som först larmade om missförhållandena på institutionen i Nordmakedonien.

Tom är en av de boende på institutionen. Han lever sitt liv på och kring en madrass på golvet. Ryggen är missbildad och han har en CP-skada.
Tom är en av de boende på institutionen. Han lever sitt liv på och kring en madrass på golvet. Ryggen är missbildad och han har en CP-skada. Bild: Robin Aron

Förväntningar

En dag är helt vikt för besök på institutionen.

– Det blir nog en tung och känslosam dag. Men jag hoppas att det hänt något sedan ni var där och att jag kan lämna med förhoppningar om att det ska bli bättre, säger David Lega.

Han kommer också att träffa företrädare för socialdepartementet och förhoppningsvis socialminister Mila Carovska.

ANNONS

– Jag tror att det är lätt för dem på departementet att inse att jag kunde varit en av dem som varit placerad på institutionen om jag var född i Nordmakedonien.

Socialminister Mila Carovska har tidigare uppgett att GP:s rapportering från institutionen blev en ögonöppnare och har lovat en upprustning av institutionen. Den skulle vara klar i början av hösten.

David Lega säger att han förväntar sig att departementet kan visa att processen för att förbättra villkoren för de funktionsnedsatta har påbörjats.

– Jag förväntar mig också att de har en bra bit kvar. De beskriver att de har plan för avinstitutionalisering och jag vill veta hur de ska gå vidare.

"Kommer inte att ge mig"

David Lega menar det finns många vägar att gå för att sätta ytterligare press på regeringen om det skulle behövas. Han inte kommer att ge sig, säger han.

– Om jag inte kan känna mig trygg med Nordmakedoniens sätt att behandla människor med annorlunda förutsättningar kommer jag att aktivt motarbeta deras medlemskap i EU genom att uppmana andra länder att inte rösta för en inkludering. Min ambition är att situationen för funktionsnedsatta människor ska bli en viktig pusselbit i medlemskapsförhandlingarna.

David Lega föddes utan muskler i armar och ben och har en svår funktionsnedsättning. Han är också en välkänd paralympier och har slagit flera världsrekord i simning. Han har tidigare sagt till GP att det är tack vare det stöd och den hjälp han fått som han har kommit dit han är i dag.

ANNONS

– De här människorna har glömts bort länge nog. Jag ser det som min skyldighet som medmänniska att göra något åt deras situation, säger David Lega.

I GP:s monter på Bokmässan, söndag den 29/9

Kl 12.30 berättar fotografen Robin Aron och reportern Evalis Björk om granskningen De allra svagaste i Europa.

Medverkar gör också Sabina Grubbeson, från organisationen Loza Foundation. Organisationen arbetar för de mest utsatta i Europa och var de som larmade om missförhållandena på institutionen i Nordmakedonien..

ANNONS