Québecs premiärminister, François Legault, meddelade att människor som inte har fått sin första dos vaccin kommer få betala en avgift för att bidra till den överbelastade sjukvården. Här ses han få sin första vaccindos i mars 2021.
Québecs premiärminister, François Legault, meddelade att människor som inte har fått sin första dos vaccin kommer få betala en avgift för att bidra till den överbelastade sjukvården. Här ses han få sin första vaccindos i mars 2021. Bild: Ryan Remiorz

Efter avgiftsbeskedet – vaccinbokningarna ökar

Under gårdagen meddelade premiärministern i den kanadensiska provinsen Québec att man ska införa en särskild hälsoskatt för alla ovaccinerade mot covid-19. Bara några timmar efter beskedet började vaccinbokningarna trilla in, rapporterar CNN.

ANNONS

Det var under en presskonferens som provinsens premiärminister, François Legault, meddelade att människor som inte har fått sin första dos vaccin kommer få betala en avgift för att bidra till den överbelastade sjukvården.

Hur hög avgiften kommer att bli är ännu inte klart, men den kommer enligt premiärministern att att bli "avsevärd". Personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig kommer inte att behöva betala avgiften.

– Jag tror att just nu är det en fråga om rättvisa för de 90 procent av befolkningen som gjort uppoffringar, sade Legault under presskonferensen.

Ovaccinerade portas från restauranger och gym

Bara några timmar efter premiärministerns besked sågs en drastisk ökning av vaccinbokningarna, rapporterar CNN. Provinsens hälsominister skriver på Twitter att antalet vaccinbokningar igår var rekordhögt för den senaste tiden.

ANNONS

– Antalet bokningar för att ta den första dosen fortsätter att öka. Runt 5 000 bokningar gjordes den 10 januari och igår var det 7 000. Rekordmånga för de senaste dagarna. Bokningar har gjorts av människor i alla åldersgrupper. Det är uppmuntrande! skriver han på Twitter.

Québec är den del av Kanada som har det högsta antalet covidrelaterade dödsfall. Provinsen befinner sig också i ett skede av hög smittspridning. Bara omkring 13 procent av invånarna i provinsen är ovaccinerade, men de står för hälften av alla sjukhusinläggningar, rapporterar TT.

Förra veckan meddelade också myndigheterna i provinsen att endast vaccinerade personer kommer att kunna köpa alkohol och cannabis. Vaccinpass krävs också för att kunna äta på restauranger, träna på gym eller gå på sportevenemang, skriver CNN.

LÄS MER:Québec inför skatt för ovaccinerade

ANNONS