Drottning Elizabeth II:s begravning

På måndagen tog Storbritannien och hela världen avsked av drottning Elizabeth II i en storslagen statsbegravning i London. Tusentals politiker och kungligheter deltog under ceremonin och upp till en miljon människor samlades längs med gatorna.

ANNONS
LocationLondon||

Vid lunchtid på måndagen samlades tusentals människor vid katedralen Westminster Abbey för att ta ett sista avsked av drottning Elizabeth II i en av de största sammankomsterna av politiker och kungligheter som arrangerats i Storbritannien på årtionde.

På plats syntes bland annat den svenska kungen och drottningen, statschefer, premiärministrar och en rad olika digniteter. Drottning Elizabeth hade 15 premiärministrar under sina år på tronen, och på plats fanns John Mayor, Boris Johnson, Theresa May och Gordon Brown – för att nämna några.

Bland övriga gäster fanns också den amerikanska presidenten Joe Biden, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Frankrikes president Emmanuel Macron.

ANNONS

Men det var inte enbart politiker och kungligheter som hade samlats för att sluta Drottning Elizabeths cirkel. På gatorna samlades upp till en miljon människor, varav några av dem hade köat i dagar och nätter för få se henne en allra sista gång. Enligt The Guardian ska över 400 personer ha behövt medicinsk hjälp i väntan på drottningens begravning.

Drottningen Elizabeth
Kistan nådde Westminster Abbey och placerades sedan på en plattform framför högaltaret. Bild: Gareth Cattermole

Cirkeln är nu sluten

Vagnen som kistan vilade på drogs av 142 personer ur den brittiska örlogsflottan, och några av dem hade rest långa vägar för att ta sig till platsen. Bakom kistan gick också Kung Charles III och prinsarna William och Harry tillsammans med andra medlemmar av drottningens närmaste familj.

Kistan nådde Westminster Abbey och placerades sedan på en plattform framför högaltaret. Därefter inleddes begravningsgudstjänsten med flera ärkebiskopar.

Samma psalm som sjöngs vid bröllopet mellan dåvarande prinsessan Elizabeth och löjtnant Philip Mountbatten 1947 fyllde katedralen. Premiärminister Liz Truss höll tal och läste högt ur Johannesevangeliet, och flera höga företrädare för anglikanska kyrkan höll bönerna.

Begravningen avslutades med ljudet av fyra trumpeter följt av två minuters nationell tystnad över hela Storbritannien. Nationalsången spelades och kistan fördes ut från Westminster Abbey en allra sista gång.

Drottning Elizabeths 70 års långa regeringstid var nu avslutad.

ANNONS
Drottning Elizabeth
På gatorna kunde man se människor som torkade sina tårar, kramade om varandra, applåderade och följde ceremonin på nära håll. Bild: Mike Egerton

Sorg längs med gatorna

Efter ceremonin i Westminster Abbey tog personerna ur den brittiska örlogsflottan vid och förde drottningen vidare genom Parliament Square och uppför Whitehall Mall, förbi Buckingham Palace och fortsatte genom Green Park till Wellington Arch i Hyde Park Corner.

På gatorna kunde man se människor som torkade sina tårar, kramade om varandra, applåderade och följde ceremonin på nära håll, och på landets pubar och restauranger. Flera stod på tå och barn satt på sina föräldrars axlar för att få en glimt av drottningens kista.

Slutligen anlände kistan till Wellington Arch och placerades i en begravningsbil, en ombyggd Jaguar XJ som tidigare godkänts av drottningen själv. Begravningsbilen fortsatte cirka fyra mil bort och har nått slutdestinationen Windsor.

Kistan togs till St George’s Chapel vid Windsor Castle och strax före klockan 18 på kvällen sänktes kistan ner i det kungliga kapellet. Där ska hon få vila intill maken och prins Philip, hertig av Edinburgh, som gick bort förra våren.

Under kvällen hölls en privat familjeceremoni.

LÄS MER:Drottning Elizabeths hemliga brev – som inte får öppnas förrän 2085

LÄS MER:Sju kilometer lång kö till drottningens kista

LÄS MER:Många toppmöten under drottningens begravning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS