Joe Biden är en av alla statschefer som kommer delta vid drottning Elizabeths begravning.
Joe Biden är en av alla statschefer som kommer delta vid drottning Elizabeths begravning. Bild: Manuel Balce Ceneta

Många toppmöten under drottningens begravning

Lika mycket toppmöte som begravning. När drottning Elisabeth II hedras får världsledare tillfälle att träffas informellt utan att det behöver nå offentligheten. USA:s president Joe Biden är tidigt på plats.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Statsbegravningar har alltid givit möjlighet till samtal som kanske inte annars hade kunnat genomföras. Ledare träffas vid högtidligheten, men också vid sällan publicerade möten vid sidan av. Begravningen av Elizabeth II och mottagningen på Buckingham Palace väntas bli den största samlingen av världsledare i historien. Alla namn är ännu inte offentliggjorda men ledarna från tre länder har dock fått beskedet att de inte är välkomna – Ryssland, Belarus och Syrien.

Gamla kolonier och intresseområden har försvunnit, med den viktiga reservationen att drottningen med besök och personliga relationer kunnat medverka till både politiskt och ekonomiskt inflytande. Flertalet ledare från dessa nationer finns nu representerade.

ANNONS

Att alla världsledarna vill ha ett personligt sammanträffande – om än kort – med kung Charles III är självklart, men kungen tvingas sovra hårt bland önskemålen. Ledarna i länderna i samväldet står främst i kön. Att hålla ihop samväldet är prioritet nummer ett och även mindre nationer är i detta sammanhang viktiga.

Kung Charles III i samtal med Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern i Buckingham palace under lördagen.
Kung Charles III i samtal med Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern i Buckingham palace under lördagen. Bild: Stefan Rousseau

USA:s president Joe Biden är också självklar. Han har som vicepresident träffat Charles vid många tillfällen och senast som president vid miljömötet i Glasgow för ett knappt år sedan. Biden hade ett av de första samtalen med Charles III efter drottningens frånfälle. Biden poängterade den speciella relation som USA och Storbritannien har och väntas ha både informella och formella samtal med kungen.

Truss eftertraktad mötespartner

Liz Truss är, som tidigare brittisk utrikesminister, ingen okänd politiker internationellt. Men med steget upp till premiärminister har hon nu helt andra samtalspartners att välja bland än tidigare. Att bekanta sig med Liz Truss står högt upp på dagordningen för flertalet höga politiska begravningsgäster.

Den sydafrikanske ledaren Nelson Mandelas begravning 2013 var ett sådant speciellt tillfälle då ledare, som inte enkelt kunde mötas, hade tillfälle att sträcka ut händerna till varandra. USA:s president Barack Obama hälsade exempelvis på Kubas Raul Castro vilket blev inledningen till en kort avspänning som ledde till Obamas besök på Kuba 2016.

ANNONS

Det korta mötet mellan Obama och Castro – på en läktare där minneshögtidligheten hölls för Mandela – fångades på bild men det vanliga är att mycket sker bakom lyckta dörrar. En hel del kommer aldrig till offentligheten.

Sammanträffanden, som skulle kunna tänkas väcka kritik, kan också beskrivas som rena tillfälligheter och inte som planerade.

Charles och Camilla tar stort ansvar

Det brittiska kungahuset är på olika sätt släkt med nästan alla andra i Europa. Det gäller både de som fortfarande finns kvar och de som avsatts under det senaste seklet. Drottningen avstod oftast från att delta i både festligheter och begravningar och lät sig representeras av sina barn – Charles, Anne, Andrew och Edward. På senare år föll mycket av ansvaret på Charles, men med vetskapen om att han var den framtida tronföljaren sorterade han bort en hel del som fanns inom släktskapet för att inte det brittiska kungahuset skulle kunna kopplas ihop med kontroversiella inslag i andra kungahus.

Kung Charles och drottning Camilla har det stora ansvaret för värdskapet vid begravningen. Men här finns också Charles syster Anne, Princess Royal, som under alla år haft fler uppdrag för kungahuset än de övriga syskonen. Andrew hålls åt sidan från det officiella sedan han förlorat titlar efter sexanklagelserna och den ekonomiska uppgörelsen med kvinnan som anklagade honom i USA. Edward står sedan länge i skuggan, men utan några större skandaler som kan knytas till hans namn.

ANNONS

Den nye prinsen av Wales, tronföljaren William, och hans hustru Kate tar ett steg framåt. Och vid dem dras en klar linje mot Williams bror Harry och hans fru Meghan som flyttat till USA och fråntagits titlar och apanage.

Hur säkerheten kring både begravningen, kungahuset, kungligheter och de utländska ledarna skall hanteras är inte offentliggjort. Varje statschef – och framförallt Joe Biden – har en egen säkerhetsbevakning som vanligtvis gärna vill ta kommandot. Men i detta fall får flertalet av dem stå tillbaka. Inbjudan till denna begravning är historisk.

LÄS MER:Brittiska ordningen – i skarp kontrast till Trumps kaos

LÄS MER:Samväldets tid kan på sikt vara över när Elizabeth II är borta

LÄS MER:Charles väg från otrogen och hånad nörd till kung

LÄS MER:Så räddade drottning Elizabeth den brittiska kronan

ANNONS