Drastisk upptrappning av flyg- och raketkriget

TEL AVIV. Plötsligt ljuder sirener och jag hör explosioner utanför mitt fönster. Hamas riktar en massiv raketattack mot den israeliska storstaden Tel Aviv, ännu en drastisk upptrappning i det intensiva flyg- och raketkrig som rasar.

ANNONS
|

Konfrontationen mellan Israel och Hamas tog en ny dramatisk vändning när den palestinska islamistgruppen, som styr Gaza, sköt hundratals raketer mot Tel Aviv på tisdagkvällen. Och fortsatte med nya salvor under natten till onsdagen.

Upptrappningen kom efter en dag av häftiga strider när palestinska raketer regnade över södra Israel och Israel riktade flygräder mot Gaza. På onsdagsmorgonen dödades fyra palestinier i en israelisk flygräd mot Gaza, medan en israel dödades i en attack mot ett fordon nära gränsen till Gaza.

Sammanlagt har minst 53 palestinier, bland dem 14 barn, och sex israeler dödats i den uppflammande konflikten.

LÄS MER:Israels militär: Flera Hamas-ledare döda i attacker

Varnade för attack

Hamas hotade att angripa Tel Aviv klockan 21 på tisdagskvällen lokal tid om Israel gick vidare med sina planer på att bomba en 13 våningar hög byggnad i Gaza där Hamasmän, både från den politiska och den militära grenen, har lokaler och bostäder. Israel bombade huset och redan klockan 20.54, sex minuter före utsatt tid, hördes raketlarmet i Tel Aviv.

ANNONS

Omedelbart efter sirenerna hörde jag explosioner, oklart om från raketnedslag eller från det israeliska luftvärnet som skjuter ned inkommande raketer. Jag såg den svarta kvällshimlen i Tel Aviv lysas upp av raketförsvarets projektiler.

Enligt instruktionerna ska man vid raketlarm ta skydd i eget säkerhetsrum eller i husets gemensamma skyddsrum. Alla grannar samlades i trappuppgången, ingen gick ända ned till skyddsrummet i källaren. Det anses ge skydd om man går ned ett par våningar så att man står långt från fönster och från hustaket.

Hundratals raketer

Flera raketer tog sig förbi det vanligen mycket effektiva raketförsvaret. En israelisk kvinna dödades av en direktträff i Rishon Lezion nära Tel Aviv. En annan raket slog ned intill en buss nära förstaden Holon. Bussen började brinna, fem människor skadades. Hamas sköt enligt egen uppgift 130 raketer i den första salvan mot Tel Aviv-området.

Klockan 03 natten till onsdagen ljöd nästa raketlarm. Yrvakna grannar samlades i trappuppgången på nytt. Och efter ytterligare en dryg halvtimme var det dags att ta skydd på nytt.

Shelley Brown och Nir Sachs med hundarna Sadie och Avram.
Shelley Brown och Nir Sachs med hundarna Sadie och Avram. Bild: Arne Lapidus

Medan invånarna i både södra och norra Israel är vana vid beskjutning och att tillbringa långa perioder i skyddsrum i krislägen är det mycket sällsynt att storstaden Tel Aviv angrips. Paret Shelley Brown och Nir Sachs är bland dem som överraskades av raketregnet även om det var aviserat.

ANNONS

– Tel Aviv har alltid känts säkert, det är som en bubbla jämfört med övriga Israel. Det var skrämmande att höra sirener och explosioner, då blev faran mycket påtaglig. Vi tog skydd i trapphuset tillsammans med grannarna, säger Shelley, 38, som arbetar med personalfrågor.

– Situationen påminner om Gulfkriget 1991 då Saddam Husseins Irak sköt långdistansraketer mot Tel Aviv. Jag var barn då men minns det mycket starkt. Det kommer nog fler raketer, vi klarar krisen men jag ser tyvärr ingen lösning på konflikten mellan israeler och palestinier, säger Nir, 39, ingenjör.

LÄS MER:Demonstration i centrala Göteborg

”Man tror att Tel Aviv är säkert, men det är en falsk trygghet”

Sammanlagt sköt Hamas och den mindre islamistgruppen Islamiska Jihad flera hundra raketer under natten till onsdagen. I attackerna dödades en far och hans dotter, båda israeliska araber, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap, nära Lod intill den internationella Ben Gurionflygplatsen utanför Tel Aviv. Flygtrafiken omdirigerades till Cypern under en kortare period; man ville inte riskera att flygplan i luften skulle skjutas ned av raketer.

Nitzan Levavi
Nitzan Levavi Bild: Arne Lapidus

– När vi hörde sirenerna och smällarna på kvällen gick vi in i säkerhetsrummet i lägenheten och stannade där hela natten. Jag var mycket rädd, visste att det skulle komma men antalet smällar överraskade, säger Nitzan Levavi, 30, från Tel Aviv som arbetar inom högteknologisektorn.

ANNONS

– Man tror att Tel Aviv är säkert, men det är en falsk trygghet. De har skjutit raketer mot oss tidigare men inte 130 på fem minuter. Det hjälper inte hur länge man lever i Israel, man vänjer sig aldrig, säger hon.

500 flygräder

Under två dagar av raket- och flygkrig har Hamas och andra palestinska grupper skjutit nära 1 000 raketer från Gaza. Under samma period har Israel genomfört runt 500 flygräder mot mål i Gaza.

Konfrontationen kommer efter flera dagars våldsamma sammandrabbningar mellan palestinska ungdomar och israelisk polisen i Jerusalem med hundratals palestinska skadade som följd. Våldet fick en ny dimension när Hamas på måndagskvällen sköt sju raketer mot Jerusalem. Detta för att ”skydda” al-Aqsamoskén i Jerusalem, islams tredje heligaste plats, som stått i centrum för oroligheterna.

Det lokala våldet i Jerusalem överskuggas nu av raket- och flygattackerna. FN och många bedömare varnar för att oroligheterna kan utvecklas till storkrig. Precis som liknande våldsspiraler med attacker och motattacker har lett fram till tre Gazakrig mellan Israel och Hamas under mindre än 15 år: 2008, 2012 och 2014.

LÄS MER:Därför eskalerar våldet i Jerusalem och Gaza

Hamas bekräftar dödsfall

Israel uppger att 16 medlemmar av Hamas militära gren dödades i en flygräd på onsdagen. Bland dem Hamas brigadchef för Gaza stad och flera andra militära befälhavare, enligt Israel.

ANNONS

– Det här är bara början. Vi kommer att slå till mot dem på ett sätt de aldrig drömde var möjligt, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Hamas bekräftar brigadchefens död liksom förlusten av ”andra ledare och krigare”.

– Tusentals ledare och soldater kommer att följa i deras spår, säger Hamas i ett uttalande.

Egypten, som har goda relationer med båda parter, försöker medla, men ledare på båda sidor fortsätter att utslunga varningar och hotelser och ännu ses inget slut på fientligheterna.

Den norske diplomaten Tor Wennesland, som är FN:s representant i Jerusalem, manar till ett slut på våldet.

– Kostnaden för kriget i Gaza är förödande och betalas av vanligt folk. Stoppa elden omedelbart. Vi eskalerar mot ett fullskaligt krig, säger han.

Wennesland skulle uppdatera de 15 medlemmarna av FN:s säkerhetsråd om läget senare på ondagen. Det blir säkerhetsrådets andra möte om krisen på tre dagar.

Arne Lapidus är Göteborgs-Postens mångårige medarbetare i Tel Aviv. Han bevakar både Israel och de palestinska områdena för tidningens läsare.
Arne Lapidus är Göteborgs-Postens mångårige medarbetare i Tel Aviv. Han bevakar både Israel och de palestinska områdena för tidningens läsare. Bild: Privat
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS