Demonstration i centrala Göteborg

En stor demonstration ägde rum i centrala Göteborg under tisdagseftermiddagen med över 100 personer. Polisen lyckades inte skingra demonstranterna.
– Det är en demonstration för palestinier, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

ANNONS
|

En demonstration, som utgick från Gustaf Adolfs torg, pågick i centrala Göteborg på tisdagseftermiddagen, till stöd för Palestina.

Våldet mellan Israel och Palestina har eskalerat de senaste dagarna, efter sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinier vid al-Aqsamoskén i Jerusalem. På tisdagen hade två israeler dödats av raketbeskjutning, och ett 20-tal palestinier dödats i israeliska flygräder.

Enligt GP:s reporter på plats hördes höga smällar vid demonstrationståget.

– Polisen har inte ingripit vad jag har sett. Det har varit ganska lugnt men hörts en del smällar. Det kanske är ett par hundra som demonstrerat här för Palestina och mot Israel, säger GP:s reporter Anna Ekström, som var på plats vid demonstrationen.

ANNONS

Demonstrationen bevakades av poliser till fots och på hästar. Även en polishelikopter cirkulerade ovanför området. Men enligt polisens presstalesperson Stefan Gustafsson var läget väldigt "ordnat".

Lyckades inte upplösa demonstrationen

Stefan Gustafsson säger att polisen vid flera tillfällen muntligt försökte upplösa demonstrationen, med anledning av att fler personer än den tillfälliga covid-lagen tillåter samlades, och att det handlar om brott mot covid-lagen och ordningslagen.

– Men ingen åtlydde den uppmaningen från polisen. Så alternativet hade varit att gå in med våld för att separera demonstranterna, och det bedömdes inte vara taktiskt rätt.

Han säger att det bedömdes skapa större problem, och att polisen därför valde att avvakta.

– Ingen har blivit gripen eller omhändertagen och det har inte varit några öppna konflikter, utan en automatisk upplösning av demonstrationen, säger Stefan Gustafsson.

Över 100 personer deltog

Både vittnen och GP:s reporter på plats uppskattar antalet deltagande i demonstrationen till över 100 personer.

Demonstration för Palestina i centrala Göteborg. Aseel Ajaj och Batoul Shunnar
Demonstration för Palestina i centrala Göteborg. Aseel Ajaj och Batoul Shunnar Bild: Sanna Tedeborg

En av dem är Ebraheem Al Hosary.

– Folk i Palestina blir dödade och kastat ut ur sina hem och ingen bryr sig om det, säger han.

Batoul Shunnar har sin släkt kvar i Palestina.

– Situationen är så svår, det är så farligt att de inte ens kan lämna sina hem, säger hon.

ANNONS
Ebraheem Al Hosary vill uppmärksamma situationen för palestinierna.
Ebraheem Al Hosary vill uppmärksamma situationen för palestinierna. Bild: Sanna Tedeborg

LÄS MER:Stora oroligheter i Jerusalem – GP på plats

Demonstrationer på flera platser

Även i Stockholm hölls under kvällen en demonstration för den palestinska saken. Den upplöstes av polisen.

– Därför att de var betydligt fler än de åtta som tilläggsförordningen till ordningslagen medger, säger Ola Österling, polisens presstalesperson i Stockholm.

Även i Malmö demonstrerades det under eftermiddagen. Men där skedde det genom att ett 40-tal bilar körde runt i centrum med flaggor och tutade. Därmed var det inte heller aktuellt att lösa upp demonstrationen från polisens sida, enligt Malmöpolisens presstalesperson Sara Andersson.

– De har hållit sig i bilarna. Det har bitvis orsakat lite bekymmer i trafiken men det verkar ha gått ganska lugnt till, säger hon.

LÄS MER:Stor oro i Jerusalem – våldet eskalerar

ANNONS