Dinosaurieskelett auktioneras ut

Ett nästan intakt dinosaurieskelett ska auktioneras ut i Paris. Dinosaurien Barry är ”extremt välbevarad” och förväntas säljas för drygt 14 miljoner kronor.

ANNONS
|

På auktioner kan det mesta säljas. Allt från småprylar till kända konstverk. Att ett dinosaurieskelett säljs hör inte till vanligheterna, men nu är det dags för en sådan försäljning i Paris, rapporterar BBC.

Det ska röra sig om ett 150 miljoner år gamla skelettet av en camptosaurus som nu ska upp till försäljning. Skelettet i fråga beskrivs som ”väldigt välbevarat” och upptäcktes för första gången på 90-talet av paleontologen Barry James. Därför har dinosaurien såklart just fått namnet Barry.

Försäljningen sker i den franska huvudstaden i slutet av oktober och för den köpsugne kommer det bli till att öppna plånboken rejält. Dinosaurien förväntas nämligen säljas för runt 1,2 miljoner euro, alltså drygt 14 miljoner kronor.

ANNONS

Oroar forskare

Skelettet har restaurerats två gånger och är dryga 2 meter högt och fem meter långt. Enligt Hotel Drouot som ligger bakom auktionen är det mycket ovanligt att ett sådant välbevarat exemplar går ut till försäljning.

– Se bara på dess skalle, den är nästan 90 procent komplett och resten av dinosaurien är 80 procent intakt, säger Alexandre Giquello från Hotel Drouot till BBC.

Det är ovanligt att dinosaurieskelett auktioneras bort, men det händer sporadiskt. I april i år såldes en tyrannosaurus rex för första gången i Europa.

Men försäljningen skapar också en hel del oro bland forskare. Många ser en risk med att dinosaurier som kan vara viktiga för vetenskapen går förlorade när de säljs till privata samlare.

LÄS MER:Upptäckten: Dinosaurie föll offer för däggdjur

LÄS MER:Krokodil genomgick ”jungfrufödsel”

LÄS MER:Dinosauriefynd i Skåne skriver om historien

ANNONS