Forskare undersöker ett dinosauriefotspår.
Forskare undersöker ett dinosauriefotspår. Bild: Uppsala universitet/TT

Dinosauriefynd i Skåne skriver om historien

Under stort hemlighetsmakeri har unika dinosauriefynd grävts fram i ett gammalt lerbrott i skånska Billesholm. Här har forskarna hittat lämningar efter flera dinosauriearter som inte tidigare har beskrivits. De har en imponerande ålder: 201 miljoner år.

ANNONS

Från Billesholm i Bjuvs kommun i nordvästra Skåne har fyra ton fossilt material nu forslats till Uppsala universitet – totalt handlar det om 8 000 fynd, rapporterar HD/Sydsvenskan. Utgrävningarna har pågått i sju år.

Preliminära analyser tyder på att detta kan vara ett av världens äldsta fynd av stora rovdinosaurier från den senare delen av triasperioden.

– Att vi har dinosaurier i slutet av trias är inte nytt, men att vi har så pass stora rovdinosaurier, det är något som är helt unikt, säger Martin Qvarnström, paleontolog vid Uppsala universitet, till TT.

Stora bestar

Det handlar om stora bestar, förklarar han. Av deras fotspår att döma kan de ha varit upp till tio meter långa.

ANNONS

– Det skriver om historien helt, för nu har vi någonting som liknar något som vi ser långt senare i evolutionen av dinosaurier, säger Martin Qvarnström.

Vid den här tiden, i slutskedet av triasperioden, hade dinosaurierna redan funnits i 30 miljoner år. Men de hade levt lite i skymundan.

– Här har vi ett väldigt tidigt ekosystem som är dinosauriedominerat och då försöker vi förstå varför det har blivit så.

Tydliga fotspår

Forskarna har hittat tydliga fotspår från dinosaurier, liksom dinosaurieben och fossilerad avföring från bjässarna. Även fossiliserade träd, växter och ryggradslösa djur har samlats in.

Ambitionen är att fynden i kombination med prover av olika sedimentära lager från platsen ska kunna ge en bild av hur hela ekosystemet har fungerat. Detta möjliggörs av den stora mängden fynd från en och samma plats.

Insamlingsfasen har pågått från 2015 fram till i år. Nu återstår ett omfattande analysarbete och resultaten kommer efter hand att publiceras i vetenskapliga artiklar.

– Vi har material som kommer att hålla oss sysselsatta i tio år framåt, säger paleontolog Grzegorz Niedzwiedzki, som lett arbetet i Billesholm, till HD/Sydsvenskan.

Forskare gräver fram unika dinosauriefynd i ett gammalt lerbrott i skånska Billesholm.
Forskare gräver fram unika dinosauriefynd i ett gammalt lerbrott i skånska Billesholm. Bild: Uppsala universitet/TT
Forskare gräver fram unika dinosauriefynd i ett gammalt lerbrott i skånska Billesholm.
Forskare gräver fram unika dinosauriefynd i ett gammalt lerbrott i skånska Billesholm. Bild: Uppsala universitet/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS