Det här står i det nya klimatavtalet från Dubai: UAE:s konsensus

Det nya klimatavtalet UAE:s konsensus kallades ”historiskt” av mötets ordförande Sultan Al-Jaber och ”inte tillräckligt” av de små ö-nationerna som riskerar att försvinna i havet. Men vad har länderna egentligen kommit överens om?

ANNONS
|

Det som ses som det huvudsakliga resultatet av årets klimatmöte i Dubai är dokumentet om den globala översynen.

I enlighet med Parisavtalet har världens länders klimatarbete sammanfattats i en rapport. Den visade att de planerade minskningarna inte är tillräckliga. Med hjälp av sammanfattningen hade mötet i Dubai som uppgift att sätta riktningen framåt.

Ställa om från fossila bränslen

I avtalet i Dubai har det tillkommit och skärpts formuleringar om fossila bränslen. Där står det att förnybara bränslen ska tripplas, energibesparingar dubblas och länderna uppmanas att ställa om sina energisystem, bort från fossila bränslen.

Länderna uppmanas också att öka utfasningen av kol vars utsläpp inte kompenseras av koldioxidinfångning, att snabba på teknik med låga utsläpp (som kärnkraft och koldioxidinfångning) och fasa ut vissa subventioner av fossila bränslen.

ANNONS

Pengar till särskilt drabbade

Ett beslut som också fattades handlar om en fond för klimatskador och förluster för de som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Förra året fattades beslutet att det skulle inrättas en fond, men på COP28 spikade man hur fonden ska skötas.

Pengarna ska främst gå till de som är mest sårbara. En del länder förband sig också att göra några första inbetalningar till fonden under COP28.

Ska sättas i verket

Givetvis beslutades mycket mer än detta, den globala översynen har 197 punkter där man behandlar allt från pengar till klimatanpassning och internationellt samarbete till teknik och finansiella flöden.

Avtalet har formuleringar som kan tolkas på olika sätt, speciellt när det översätts till alla världens olika språk. Nu återstår det för alla länder att ta med sig UAE:s konsensus hem och implementera förändringar som gör att nästa globala översyn visar att Parisavtalets mål kommer att kunna uppnås.

LÄS MER:Klimatforskare: ”Finns väldigt tydliga förlorare”

LÄS MER:COP28 överens om nytt avtal för världens klimatarbete

LÄS MER:Bilderna från bakom kulisserna på FN:s stora klimatmöte i Dubai

LÄS MER:Kärnkraften splittrar länderna på toppmötet: ”Ett uppvaknande”

ANNONS