COP28 överens om nytt avtal för världens klimatarbete

Förhandlingarna under COP28 gick på övertid. Men efter att man hade skruvat på formuleringarna kom till slut ett nytt utkast för klimatmålen.
Nu har avtalet antagits – helt utan protester. Beskedet mottogs av stående ovationer i Dubai.
– Det här är verkligen ett steg i rätt riktning, säger klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L).

ANNONS
|

Nyheten i korthet

▪️ Efter övertidsförhandlingar enades länderna om ett nytt avtal för klimatarbete vid FN:s klimatkonferens i Dubai.

▪️ Det nya avtalet markerar ett viktigt steg genom att uppmana till omställning från fossila bränslen. Språkliga ändringar har gjorts för att skärpa uppmaningarna att fasa ut ineffektiva fossilbränslesubventioner.

▪️ Förhandlingarna innebar kompromisser, särskilt kring formuleringar angående att fasa ut eller ner fossila bränslen. Även om avtalet ses som ett steg framåt, framhålls det att det fortfarande finns utmaningar kring att stödja de mest sårbara länderna och att avtalet inte anses tillräckligt av mindre ö-nationer.

Texten ovan är skriven med stöd av AI-verktyg från OpenAI och har granskats av GP:s journalister. Läs vår AI-policy här.

FN:s klimatkonferens i Dubai är överens – ett nytt avtal för världens klimatarbete har antagits. Förhandlingarna gick på övertid men när mötets ordförande Sultan Ahmed Al-Jaber klev in i salen i Dubai på onsdagsmorgonen var alla deltagande länder eniga.

Sultan Ahmed Al-Jaber
Sultan Ahmed Al-Jaber Bild: Jonas Lindstedt

Utkastet för den globala översynen, vilket hade kunnat fälla hela avtalet, antogs helt utan protester och stående ovationer utbröt i salen. Nu pågår mötet i Dubai och del efter del i avtalet som fått namnet The UAE concensus ska genomgå röstning. Även om varje beslut ännu inte är klubbat ser det ”väldigt bra” ut, enligt klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L).

ANNONS

– Det här är verkligen ett steg i rätt riktning. Det som är bra är att vi för första gången är överens om att vi ska ställa om från fossila bränslen, säger hon.

 Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L).
Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L). Bild: Jonas Lindstedt

Inför COP28 i Dubai var de flesta överens om att det var den globala översynen, som berör de fossila bränslena och är en sammanställning av nästan alla världens länder handlingsplaner för klimatarbete, skulle bli den viktigaste punkten på agendan. Förhoppningen var att det nya avtalet ska ge det globala klimatarbetet en kraftig knuff i rätt riktning.

I praktiken har mycket av diskussionerna handlat om två små ord: ut och ner. I det nya avtalet The UAE concensus har språket kring just de fossila bränslena nu skruvats på.

Första avtalet som uppmanar till omställning

I den nya texten har bland annat den tidigare formuleringen ”kan inkludera” skärpts till ”uppmanar”. Det står även att ineffektiva fossilbränslesubventioner som inte tar hänsyn till energifattigdom eller rättvisa omställningar ska fasas ut så fort som möjligt.

Avtalet, som antogs utan några invändningar i mötet i Dubai, är det första som faktiskt uppmanar till att ställa om från fossila bränslen.

– Det skulle ha varit otänkbart för bara två år sedan. Men utkastet är för närvarande långt från vad som behövs för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader och saknar svar på hur en övergång ska ske rättvist, säger Romain Ioualalen, politisk sakkunnig vid Oil Change International, på plats i Dubai.

ANNONS

Tanken var att summan av alla planerade åtgärder världen över skulle minska utsläppen så mycket att Parisavtalets 1,5-gradersmål skulle uppnås. Men sammanfattningen, som kom redan under hösten, visade att istället för att minska 43 procent till 2030 skulle minskningen stanna på 2 procent.

USA:s klimatsändebud John Kerry.
USA:s klimatsändebud John Kerry. Bild: Jonas Lindstedt

Kompromisslösning

Förhandlingarna om det nya avtalet pågick långt in på natten mot onsdagen. COP28 skulle egentligen ha avslutats under tisdagen, men det har varit svårt för de närmare 200 deltagarländerna att komma överens om hur mycket det skulle skruvas på formuleringarna.

I det tidigare utkastet stod att åtgärder för att minska utsläppen skulle kunna innefatta exempelvis fasa ner kol som inte kompenseras. Men även att produktion och konsumtion av fossila bränslen skulle kunna minskas till nettonollutsläpp till, före eller runt år 2050.

Sverige, som en del av EU:s förhandlingsdelegation, ville att det skulle stå att alla fossila bränslen skulle ”fasas ut”, alltså försvinna. Andra länder, som Saudiarabien och Ryssland, ville att det skulle stå ”fasa ner” och att fokus istället skulle ligga på att minska utsläppen.

Lösningen blev en kompromiss där det i det nya avtalet nu står att nedfasningen av fossila bränslen ska ”snabbas på”. Saudiarabien kallar mötet ”en stor framgång.”

"Oroligt att man lyckats enas”

Enligt USA:s klimatsändebud John Kerry finns flera som hade önskat ett tydligare språk kring de fossila bränslena än det som blev. Han menar att avtalet landade i en kompromiss.

ANNONS

– Alla delegater kan säkert hitta ett ord, en mening, eller ett stycke som man inte tycker om. Men med tanke på allt som pågår i världen just nu är det otroligt att man ändå lyckats enas, säger John Kerry.

Teresa Ribera, klimatminister i EU:s ordförandeland Spanien och en av EU:s två sändebud, påpekar att det är mer kvar att göra för att se till att de mest sårbara länderna får hjälp med anpassning och lindring när de drabbas av konsekvenserna av klimatförändringarna.

– Det är mycket vi saknar i den här texten, men vi ser det som ett relevant och positivt steg framåt, säger Ribera.

Mindre ö-nationer är skarpare i sina formuleringar och är tydliga med att de inte tycker att detta avtal är tillräckligt för framtiden.

– Ute i verkligheten där människor faktiskt dör, räcker inte detta, säger Islands minister John Silk.

Fotograf Jonas Lindstedt och reporter Annelie Moran är på plats för att bevaka mötet för GP:s läsare.
Fotograf Jonas Lindstedt och reporter Annelie Moran är på plats för att bevaka mötet för GP:s läsare. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER:Strid in i det sista om oljans framtid

LÄS MER:Tårar i Dubai – varning för totalt misslyckande

LÄS MER:Folk från hela världen: Det här är de viktigaste klimatfrågorna

LÄS MER:Bilderna från bakom kulisserna på FN:s stora klimatmöte i Dubai

ANNONS