Rasmus Paludan vill ställa upp i det svenska riksdagsvalet för att han anser att ”islamiseringen av Sverige är långt mer avancerad än i Danmark”.
Rasmus Paludan vill ställa upp i det svenska riksdagsvalet för att han anser att ”islamiseringen av Sverige är långt mer avancerad än i Danmark”. Bild: Johan Nilsson/TT

Dansk koranbrännare ställer upp i svenska riksdagsvalet

I Sverige gjorde sig den danska islamkritikern Rasmus Paludan kontroversiell när han initierade koranbränningen i Malmö. Nu uppger han för den danska kvällstidningen B.T. att han ska ställa upp i det svenska riksdagsvalet i höst.

ANNONS
|

Dansken Rasmus Paludan är välkänd i hemlandet för en hårdför islamkritik med sitt parti Stram kurs, som bland annat vill förbjuda islam.

I Sverige blev han omtalad när han organiserade en islamkritisk manifestation i Malmö sommaren 2020, där koranen antändes. Det ledde till våldsamma upplopp där ett tjugotal bränder anlades i protest.

Själv deltog Rasmus Paludan inte i manifestationen eftersom han stoppades vid den svensk-danska gränsen. I samband med detta fick han ett inreseförbud på två år.

Nu säger han till den danska tidningen B.T. att han avser att kandidera i det svenska riksdagsvalet i september. Hans tanke är att sparka igång kampanjen med en rad islamkritiska demonstrationer under de kommande veckorna, i bland annat Göteborg och Malmö.

ANNONS

Hans parti Stram Kurs ställde upp i det danska valet 2019, men lyckades endast samla in 1,8 procent vilket inte räckte för att ta sig in i parlamentet. Att han nu vill kandidera i det svenska riksdagsvalet är för att han anser att ”islamiseringen av Sverige är långt mer avancerad än i Danmark”.

Är svensk medborgare

Rasmus Paludan har tidigare varit medlem i det högerextrema partiet Alternativ för Sverige, men uppger för danska TV2 att hans medlemskap löpte ut tidigare i år och att han i stället grundat partiet Stram Kurs i Sverige.

Vidare säger han till tv-kanalen att han just nu jobbar med att registrera partiet hos svenska skattemyndigheter.

Valmyndigheten uppger för GP att man i nuläget varken fått in en anmälan från Paludan om deltagande för ett parti eller en registrering av ett parti där han ingår.

För att vara valbar till riksdagen behöver man vara svensk medborgare, vilket Rasmus Paludan blev i oktober 2020 eftersom hans pappa kommer från Sverige.

Krav för att kunna ställa upp i val

  • För att ett parti ska kunna delta i valet 2022 måste det anmälas till Valmyndigheten senast den 12 augusti 2022.
  • Beställning av valsedel ska skickas in senast den 8 april 2022, för att leveransgarantin senast 45 dagar före valdagen ska gälla.
  • I anmälan ska partiet ange uppgifter om partibeteckning, det vill säga det namn inklusive eventuell symbol som partiet vill ha på valsedeln.

Källa: Valmyndigheten

LÄS MER:KD kickade igång valåret med bärs med Busch

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS