Tysk polis har gripit två personer som enligt tyska medier ska ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige. Arkivbild.
Tysk polis har gripit två personer som ska ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl / TT

Bröder gripna för terrorplaner mot svensk kyrka

Två bröder har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige, rapporterar den tyska tidningen Die Welt. Bakgrunden ska vara de uppmärksammade koranbränningarna som skett i Sverige.

ANNONS
|

Enligt Welt greps och häktades en 28-årig syrisk medborgare för ungefär en månad sedan i Hamburg. Den fyra år yngre brodern, som greps samtidigt i bayerska Kempten, har sedan dess suttit i polisförvar. Nu har även han häktats och förts till Hamburg, misstänkt för att ha planerat ett terrordåd mot en svensk kyrka.

I den äldre broderns lägenhet i Hamburg hittade polisens specialstyrka kemikalier, bland annat ett paket gödsel. Tillsammans kan de användas för att tillverka sprängmedel, meddelar en talesperson för åklagarmyndigheten. Bröderna försökte tillverka bombbälten, men det ska ha krävts ytterligare komponenter för att färdigställa bomberna.

24-åringen ska inte bara ha hjälpt sin bror att planera dådet och skaffa material för att framställa bomber. Han ska också ha gått med på att genomföra dådet tillsammans med brodern, skriver Welt med hänvisning till utredarna.

ANNONS

I en intervju med TT säger chefsåklagaren Liddy Oechtering att koranbränningarna ska vara orsaken till brödernas terrorplaner.

– Utredarna har gått igenom e-post och chattar mellan bröderna och kunnat se att det handlat om en svensk kyrka. Men utredningen pågår fortfarande. Det jag kan säga är att det verkar ha att göra med en koranbränning som ska ha ägt rum i Sverige och som det har rapporterats mycket om i tyska medier, säger hon.

Vilken kyrka det gäller specificeras inte, men enligt åklagaren skulle dådet ha utförts när det var människor i kyrkan.

Inga kända IS-kopplingar

Bröderna har enligt utredarna inga konkreta kopplingar till Islamska staten, IS, men ska vara ”radikalt islamistiskt sinnade”, skriver tidningen. De har bott flera år i Tyskland och ska varken vara kända som islamister sedan tidigare eller finnas i belastningsregistret.

Det finns också misstankar om terrorfinansiering.

Uppgifterna om brödernas planer ska ha kommit från ”en utländsk säkerhetstjänst”. Säpo vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till tyska myndigheter.

TT: Har ni haft kontakt med tyska myndigheter ?

– Vi går inte in på det. När det gäller vårt internationella samarbete så går vi inte in på hur det ser ut. Det är en del av vårt operativa arbete, säger Säpos presstalesperson Gabriel Wernstedt.

ANNONS

Fallet är det andra där personer grips för misstänkta terrorplaner, där koranbränningarna angetts som skäl. I början av april greps fem personer på flera platser i Sverige misstänkta för stämpling till terrorbrott. Männen bedömdes vara kopplade till våldsbejakande islamistisk extremism.

Ytterligare två personer är aktuella i utredningen, men de är ännu inte misstänkta för något, rapporterar Welt.

TT har sökt Per Lindqvist, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. Han vill inte kommentera om det finns några utredningar om ärendet i Sverige.

Brödernas planer har inte påverkat Säpos bedömning av terrorhotet mot Sverige, uppger myndighetens presstalesperson för GP.

Koranbränningarna i Sverige

Det är främst den dansk-svenska politikern och provokatören Rasmus Paludan som stått för koranbränningar i Sverige, men även andra aktörer har ansökt om tillstånd. Redan påsken 2022 inledde Paludan sina koranbränningar, vilket på flera platser ledde till våldsamma upplopp. Händelser i år:

21 januari: Rasmus Paludan håller en tillståndsgiven allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm, där han bränner Koranen. Enligt Paludan är syftet att "markera lite yttrandefrihet" mot Turkiet. Protester mot Sverige bryter ut i Turkiet och flera andra länder.

1 februari: Säkerhetspolisen varnar för att den senaste tidens händelser, som koranbränningen utanför Turkiets ambassad, kan vara "hotdrivande". Terrorhotnivån höjs dock inte utan ligger kvar på en trea i den femgradiga skalan.

8 februari: Polisen nekar en koranbränning utanför Turkiets ambassad, med motiveringen att tidigare koranbränningar väckt starka reaktioner internationellt och att det påverkat hotbilden mot Sverige. Bakom ansökan stod kulturföreningen Apallarkerna.

16 februari: Den andra koranbränningen på kort tid nekas, den här gången utanför Iraks ambassad.

8 mars: Nationellt centrum för terrorhotbedömning skriver i sin helårsbedömning att Sverige gått från legitimt till prioriterat mål för terrorattentat.

(TT)

LÄS MER:USA varnar medborgare för terror i Stockholm

LÄS MER:Fem begärs häktade för stämpling till terrorbrott

LÄS MER:Uppgifter: Polisen rundade lagen för att stoppa Paludan

LÄS MER:Turkiets koranlarm: Var så nazisterna började

LÄS MER:Kadyrov, talibanerna och Erdoganregimen fördömer Paludans koranbränning

ANNONS