President Joe Biden har kört över försvarsdepartementet och dess farhågor i från om Internationella brottmålsdomstolen i Haag.
President Joe Biden har kört över försvarsdepartementet och dess farhågor i från om Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Bild: Susan Walsh

Biden trotsar Pentagon – delar bevis för ryska krigsbrott

President Biden har beordrat att USA ska dela med sig av bevis för ryska krigsbrott i Ukraina till Internationella brottmålsdomstolen i Haag, skriver New York Times.

ANNONS

Den amerikanska tidningen rapporterar att amerikansk underrättelsetjänst dels har bevis för att ryska befälhavare medvetet har attackerat civila mål i Ukraina, och dels för att ukrainska barn har tvångsdeporterats från ockuperad mark.

USA har tidigare delat med sig av information till åklagare i Ukraina, men inte till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Anledningen har varit amerikanska försvarsdepartementets motstånd. Tidigare regeringar har nämligen vidhållit att Internationella brottmålsdomstolen inte har rätt att döma över medborgare från länder som inte har skrivit under domstolens regelverk, däribland USA och Ryssland. Pentagon menar att om de nu delar med sig av bevis till brottmålsdomstolen, kommer det i framtiden bli svårare för USA att argumentera för att amerikaner inte ska kunna ställas inför rätta i Haag.

ANNONS

Trots det har nu president Joe Biden beordrat regeringen att börja dela med sig av bevis.

Senatorerna: ”Skicka ett tydlig budskap till Putin”

New York Times skriver att det är oklart exakt vad som har lett fram till presidentens beslut, men att både senatorer, justitiedepartementet och utrikesdepartementet har legat på för att regeringen ska dela med sig av bevisen.

Till exempel har senatorerna Richard Durbin, demokrat från Illinois, och Lindsey Graham, republikan från South Carolina, upprepande gånger kritiserat Pentagon för departementets hantering av frågan.

"USA måste göra det vi kan för att hålla förövarna skyldiga till grymheterna i Ukraina. Det är avgörande för att kunna hjälpa våra ukrainska vänner och skicka ett tydligt budskap till Putin: USA kommer inte att tolerera dessa fruktansvärda brott. Vi är glada över att administrationen äntligen stöttar Internationella brottmålsdomstolens utredning”, skriver senatorerna i ett gemensamt uttalande.

LÄS MER:Ryssland till "motmotoffensiv" i nordöst

LÄS MER:Ukrainska diskad – vägrade handslag med ryska

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS