En ukrainsk soldat avfyrar artilleri mot ryska positioner vid fronten nära staden Kremmina i Luhanskregionen. Här satsar Ryssland på att vinna mark, samtidigt som de försvarar sig mot den ukrainska motoffensiven.
En ukrainsk soldat avfyrar artilleri mot ryska positioner vid fronten nära staden Kremmina i Luhanskregionen. Här satsar Ryssland på att vinna mark, samtidigt som de försvarar sig mot den ukrainska motoffensiven. Bild: AP/TT

Ryssland till "motmotoffensiv" i nordöst

Med kraftigt artilleri, drönare och angrepp från fotsoldater går Ryssland på offensiven i nordöstra Ukraina – mitt under Ukrainas motoffensiv.
– Syftet är att splittra det ukrainska fokuset, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

ANNONS

Ryssland ligger mestadels på defensiven längs den närmare 100 mil långa frontlinjen sedan Ukraina inledde sin motoffensiv i juni. Men i nordöstra Ukraina vid ett 10 mil långt frontavsnitt storsatsar Ryssland på en "motmotoffensiv" i hopp om att vinna mark. De senaste dagarna har Ryssland gjort mindre framsteg vid det här frontavsnittet.

– Ryssland tror sig ha hittat en relativt svag punkt i det ukrainska försvaret, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Avsikten är att tvinga Ukraina att omgruppera förband från frontavsnitt i söder och därmed försvaga den ukrainska motoffensiven, enligt Paasikivi.

– Men det verkar som att Ukraina med sina territorialförsvarsförband och andra förband som redan finns i Donbass verkar kunna hantera den här situationen. De ryska framstegen är relativt små, säger han.

ANNONS

Använder "kanonmat"

Striderna i området är dock hårda, och Ryssland uppges offra stora mängder soldater och vapen. Taktiken känns igen från den långa kampen om Bachmut i östra Ukraina, som Ryssland erövrade i våras. I en intervju med The New York Times, som besökt den nordöstra fronten, berättar överstelöjtnant Oleh Matvijtjuk att ryssarna inleder sina stormningar av Ukrainas positioner med att avfyra massvis med artilleri för att sätta så många ukrainska soldater ur spel som möjligt.

– Sedan skickar de stormningsenheter på 10-12 personer. Vi kallar dem "Z-enheter" eftersom de kommer från straffkolonierna. De är inte professionella, bara kanonmat, säger Oleh Matvijtjuk.

Därefter kommer en så kallad spärrtrupp med tjetjenska soldater som hotar att skjuta de soldater som retirerar. Slutligen anfaller mer professionella ryska soldater, enligt Oleh Matvijtjuk.

Oro över motoffensiv

Den ryska offensiven i nordost sker parallellt med attacker mot hamnen i Odessa i syd som syftar till att slå ut den ukrainska spannmålsexporten.

– Allt ska leda till samma mål: att försvaga Ukraina så att de inte har förmåga att försvara sig, säger Joakim Paasikivi.

I sin motoffensiv ställs Ukraina mot kraftigt befästa ryska positioner med komplexa minfält, stridsvagnshinder och skyttegravar. Ryssland har hittills lyckats stå emot. Enligt Joakim Paasikivi märks dock en oro över motoffensiven bland ryska militärbloggare.

ANNONS

– De verkar tycka att det går bättre för Ukraina än vad som framkommer i väst. Det tyder på att Ukraina börjat sätta in fler förband i motoffensiven, säger Joakim Paasikivi.

ANNONS