Joe Biden talar på amerikanska flygvapnets akademi i Colorado Springs.
Joe Biden talar inför 900 flygkadetter på amerikanska flygvapnets akademi i Colorado Springs. Bild: Andrew Harnik

Biden: Sverige kommer snart gå med i Nato

USA:s president Joe Biden säger att Sverige ”snart” kommer att gå med i Nato, skriver Reuters.
– Det kommer att hända, det lovar jag er, säger han.
Kort därpå ramlade han över en sandsäck på scen.

ANNONS
|

Det var när Joe Biden talade inför 900 flygkadetter på amerikanska flygvapnets akademi i Colorado Springs som han nämnde Sveriges Natoansökan. Reuters skriver att presidenten sa att Nato står starkt och stärks ytterligare nu när Finland har gått med – ”och snart, Sverige”, tillade han.

– Det kommer att hända, det lovar jag er, sa Biden utan att gå in på närmare detaljer.

Enligt Reuters antydde presidenten att det kommer ske en överenskommelse för att få Turkiet att vika sig och släppa in Sverige i Nato.

När presidenten befann sig på akademins scen snubblade han och ramlade.

Enligt BBC hjälptes han upp inom några sekunder och kunde själv gå tillbaka till sin plats. Vita huset uppger att Biden mår bra och att det ska ha varit en sandsäck som presidenten snubblat på.

ANNONS
USA:s president Joe Biden föll på scen.
USA:s president Joe Biden föll på scen. Bild: Andrew Harnik

Kristersson kan resa till Turkiet

Natochefen Jens Stoltenberg ska också inom ”nära framtid” resa till Turkiet för att prata om Sveriges medlemskap i Nato. Han har även fått en formell inbjudan till Ankara för Recep Tayyip Erdogans presidentinstallation på lördag – en ceremoni som även statsminister Ulf Kristersson överväger att personligen närvara vid.

– Vi återkommer i den frågan. Vi har fått en inbjudan och vi har en bra plan, säger statsministern utan att vilja gå in på fler detaljer, säger han på väg ut från torsdagens EPG-toppmöte i Moldavien.

I Moldavien talade Kristersson även om Nato med ledarna för Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

– De är väldigt uttryckliga: de samtalar direkt med president Erdogan. De är väldigt tydliga med att de vill att Sverige ska bli en del av alliansen, både för att det är en väldigt orolig tid i världen just nu, men också för att Sverige har mycket att bidra med, sade statsministern.

Nato håller toppmöte i juli

I juli sker Natotoppmötet i Vilnius. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s utrikesminister Antony Blinken och flera andra utrikesministrar har slagit fast att Sverige bör gå med i Nato innan dess. Sveriges utrikesminister Tobias Billström har dock sagt att det inte är realistiskt.

– Vi gör bedömningen att nu måste vi sikta på Vilnius och vara fokuserade på den frågan. Vi har inte tid med några sidodiskussioner om möjliga utfall och så vidare, av den enkla anledningen att det drar ju bort uppmärksamheten från det centrala, säger han.

ANNONS

President Recep Tayyip Erdogans talesperson Fahrettin Altun kräver samtidigt att svenska myndigheter tillämpar den nya terrorlagstiftningen, som trädde i kraft på torsdagen, mot en demonstration som ska äga rum i Stockholm i helgen – om man "tar Turkiets krav på allvar".

– Som Turkiet vet, och alla svenska vet, vi stiftar en lag, sen är det polis, åklagare och domstolar som fattar beslut, det är inte min sak att berätta hur man ska tillämpa lagen, säger Ulf Kristersson till Ekot.

LÄS MER:Turkiet riktar kritik mot Sverige – efter ny protestaktion

LÄS MER:Billström väntar på möte – inget planerat

LÄS MER:Stoltenberg ska träffa Erdogan i Turkiet

LÄS MER:Zelenskyj till Europa: Tvivlet måste bort

ANNONS